Kriminaliteten i Tyskland øker eksplosivt, påstår Trump. Han tar feil

USAs president Donald Trump går i et Twitter-innlegg i dag aggressivt ut mot Tysklands ledere, men det er liten tvil om at forbundskansler Angela Merkel er hovedadressat.

«Det tyske folket vender seg mot sitt lederskap mens migrasjon ryster den allerede skjøre Berlin-koalisjonen [Merkels regjering]. Kriminalitet i Tyskland har økt eksplosivt. Stor tabbe av hele Europa å slippe inn millioner av mennesker som så sterkt og voldsomt har endret deres kultur!» skriver presidenten.

The people of Germany are turning against their leadership as migration is rocking the already tenuous Berlin coalition. Crime in Germany is way up. Big mistake made all over Europe in allowing millions of people in who have so strongly and violently changed their culture!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 18, 2018

Minste antall siden 1992

I 2015/16, under flyktningkrisen, lot Merkel og Tyskland over en million asylsøkere komme inn i landet. Kriminalitet som involverer disse, har fått stor oppmerksomhet.

Men president Trump har ikke tallene på sin side når han påstår at kriminaliteten øker eksplosivt. Offisielle tall publisert i mai viser at antallet forbrytelser begått i Tyskland ikke har vært mindre siden 1992 – og justert mot befolkningen har kriminaliteten ikke vært mindre de siste 30 åra, ifølge Berliner Zeitung.

Sammenliknet med året før falt tyveri og innbrudd med henholdsvis 11,8 og 23 prosent, mens vold sank med 2,4 prosent. Brudd på våpenloven økte med 10,3 prosent, og narkotikaforbrytelser med 9,2 prosent. Hvitsnippforbrytelser økte med 28,7 prosent, hvilket gjenspeiler en omfattende enkeltsak.

TOK IMOT OVER EN MILLION: Tyskland tok imot over en million flyktninger og migranter under krisen i 2015/16. Her fra den østerriksk-ungarske grensen i oktober 2015. Foto: Leonhard Föger / Reuters / NTB Scanpix
TOK IMOT OVER EN MILLION: Tyskland tok imot over en million flyktninger og migranter under krisen i 2015/16. Her fra den østerriksk-ungarske grensen i oktober 2015. Foto: Leonhard Föger / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Intern kamp

Forbundskansleren styrer en skjør såkalt storkoalisjon med sitt eget parti, kristendemokratiske CDU, det bayerske søsterpartiet CSU og sosialdemokratene i SPD. De siste ukene har hun fått betydelig motbør fra CSU-innenriksminister Horst Seehofer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seehofer krever, med støtte fra partiet sitt, at flyktninger som allerede er registrert i et annet land, må snu på grensen til Tyskland. Merkel klarte i dag å kjøpe tid ved å få innenriksministeren til å vente med tiltaket til etter et EU-toppmøte i Brussel i slutten av denne måneden.

MOTSTAND FRA SINE EGNE: Innenriksminister Horst Seehofer (CSU) ønsker å avvise asylsøkere som allerede er registrert i et annet land, på grensen. Merkel har kjøpt seg tid til EU-ministerrådsmøtet i slutten av måneden. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix
MOTSTAND FRA SINE EGNE: Innenriksminister Horst Seehofer (CSU) ønsker å avvise asylsøkere som allerede er registrert i et annet land, på grensen. Merkel har kjøpt seg tid til EU-ministerrådsmøtet i slutten av måneden. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge den britiske avisa Independent ønsker Merkel at enhver endring i flyktningpolitikken skal foregå på et felleseuropeisk nivå – slik at alle landene ikke vedtar særregler som kommer i strid med hverandre.

Det er allerede klart at migrasjon blir et hovedtema under møtet i Ministerrådet 28. og 29. juni. Østerrike har for tida presidentskapet i rådet, og styres av en regjering bestående av konservative ÖVP og høyrenasjonalistiske FPÖ.

Seeghofers aggressive framferd må ses i lys av at CSU tradisjonelt både er mer høyreorientert enn CDU, og Bayerns delstatsvalg til høsten. Bayern er Tysklands mest folkerike stat, og også geografisk naturlig innreisepunkt for de mange flyktningene som kommer via Balkan. CSU frykter å miste seter til høyrepopulistiske AfD, som allerede sitter i Forbundsdagen i Berlin.

Internering av barn på grensen til Mexico: Trump blir anklaget for å bruke barna som pressmiddel

Lite populær

Det spørs hvor stor gjennomslagskraft Donald Trumps Twitter-tirade har i Tyskland. For det første er den amerikanske presidenten oppsiktsvekkende lite populær i landet; i en spørreundersøkelse gjennomført av byrået Pew svarte bare 11 prosent at de har tillit til at Trump vil håndtere verdenspolitikken på en god måte.

Tidligere i år gjorde Richard Grenell, USAs ambassadør til Tyskland, seg mektig upopulær på egen hånd da han til den høyrepopulistiske amerikanske sida Breitbart uttalte at han ønsker å «styrke» høyrekrefter i vertslandet. Flere representanter i Forbundsdagen har krevd at ambassadøren må sendes tilbake, ifølge The Guardian.

Melania Trump med sjelden uttalelse: - Jeg hater å se det

Forholdet mellom Merkel og Trump har ikke vært det beste på en stund. Så seint som for ei drøy uke siden sjokkerte den amerikanske presidenten så vel forbundskansleren som flertallet av de andre lederne på G7-møtet i Québec da han trakk seg fra deltakerlandenes felles slutterklæring.

Migranter i «bur»

Trump møter også kritikk på hjemmebane, for sin hardhendte innvandringspolitikk. Hans ønske om å bygge en mur mot Mexico for å demme opp for illegale innvandrere er velkjent, men nylig har det dukket opp bilder som viser migranter innesperret i fengselsliknende interneringssentre.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer

Kritikken har haglet etter avløringene om at barn rutinemessig blir skilt fra foreldrene på grensen når foreldrene blir pågrepet for forsøk på ulovlig innvandring. Blant kritikerne er så vel menneskerettsaktivister som både demokrater og republikanere.

Til og med presidentens kone Melania har tilsynelatende uttrykt misnøye med praksisen, som følger av den nylig innførte «nulltoleransepolitikken:

Children are being used by some of the worst criminals on earth as a means to enter our country. Has anyone been looking at the Crime taking place south of the border. It is historic, with some countries the most dangerous places in the world. Not going to happen in the U.S.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 18, 2018

– Fru Trump hater å se barn skilt fra sine familier, uttaler Melanias talskvinne Stephanie Grisham til People.

– Nulltoleransepolitikken er ond. Den er umoralsk og hjerteskjærende, skriver hun Laura Bush, George W. Bushs kone, i Washington Post.

Men Trump avfeier kritikken. I en tweet hevder han at barn brukes av «noen av jordas verste kriminelle for å komme inn i landet vårt».

Share Button

Legg igjen en kommentar