Kripos-rapport: Politiet bør etterforske Tina-drapet videre

(Dagbladet): I oktober 2016 anmodet politimesteren i Sør-Vest politidistrikt Seksjon for alvorlige uoppklarte saker i Kripos, den såkalte Cold case-enheten, om å gå gjennom den uoppklarte drapssaken der Tina Jørgensen ble funnet drept 26. oktober 2000.

Drapet er fortsatt uløst. Tidligere har til sammen fem personer vært siktet for drapet, men det har aldri havnet for retten.

Politiet kastet flere bevis i Tina-saken

Kripos har nå levert sin rapport, der de konkluderer med at politidistriktet bør iverksette videre etterforskning, men i et begrenset omfang.

Stavanger-jenta ble drept i hjembyen natt til 24. september 2000 og funnet i en kum ved Bore kirke på Jæren omkring tre mil unna over en måned etter drapet.

Politiet vil presentere rapporten ytterligere på en pressekonferanse i Stavanger seinere i dag.

Kastet bevis

Drapet på Tina Jørgensen har vært en av Norges største drapsgåter de siste 30 åra. Samtidig har etterforskningen i saken høstet kritikk, seinest i en bok fra i fjor da journalist og forfatter Erlend Frafjord dokumenterte at politiet hadde kastet flere bevis i saken.

Politiinspektør og etterforskningsleder Ernst Rossebø i Stavanger-politiet, sa i boka at politiet har hatt svært mangelfulle rutiner.

– Det er umulig å si hva slags betydning dette materialet kunne hatt i dag. De fleste bevisene rundt henne hadde ligget i vann veldig lenge. Derfor er det usannsynlig at det kunne blitt framkalt noe til DNA-analyse. Vi kan ikke konkludere med noe, utdyper Rossebø til Dagbladet.

Han innrømmer imidlertid at rutinene ikke er gode nok, men at de forholdt seg til straffeprosesslovens paragraf 213 om at beslag faller bort når saken er avgjort.

Flere siktet

Saken så ut til å få en endelig løsning i 2015, da politiet en mann på Sørlandet. Han fortalte i et lydopptak at han selv og tre kamerater fra ungdomstida drepte 20 år gamle Tina Jørgensen i Stavanger natt til 24. september 2000.

Peker på drept serievoldtektsmann som Tinas mulige drapsmann

Men et år etter, i september i 2016, fislet hele saken ut. Det som ble sagt på lydopptaket var bare oppspinn, 38-åringen kan ha utviklet falske minner, og i september i fjor ble siktelsen mot de fire mennene henlagt og Riksadvokaten renvasket alle for enhver mistanke.

Også Tinas ekskjæreste ble siktet for drapet i 2001, men ble også renvasket og tilkjent erstatning og oppreisning.

Saken oppdateres

Share Button

Legg igjen en kommentar