Legemiddelindustrien tvinger norsk helsevesen til taushet om medisinpriser

Legemiddelindustrien tvinger norsk helsevesen til taushet om medisinpriser. Legemidler til en verdi av ca. 20 milliarder kroner, skal ikke debatteres. At legemiddelindustrien ønsker dette, er forståelig.

At regjeringen støtter dem, er ikke uventet. Men at Ap og KrF har skapt flertall for hemmelighold, er ubegripelig. Åpenhet er en grunnleggende verdi i vårt offentlige helsevesen. Uten åpenhet holdes prioriteringen av helsekroner skjult.

Kjersti Toppe
Kjersti Toppe Vis mer

Helseminister Høie hevder at åpenhet vil gi oss dyrere medisin. Det stemmer ikke. I en rapport som direktørene i de fire regionale helseforetakene har fått utarbeidet, advares det om det motsatte.

Prisene kan øke ved hemmelighold. I Danmark har helsemyndighetene fått samme råd. Hemmelige medisinpriser kan på kort sikt være lønnsomt. Men etter hvert vil hemmeligholdet styrke leverandørene og ikke kjøperne.

Sverige og Danmark har tilnærmet full åpenhet om sine legemiddelpriser som sykehusene kjøper inn (BT 10/5-18). Høie og legemiddelindustrien gjemmer seg bak lov om offentlig anskaffelse.

Men både Norge, Sverige og Danmark er alle omfattet av EUs anskaffelsesreglement. Likevel praktiseres åpenhet om legemiddelpriser i våre naboland, men ikke i Norge. Det bør dagens regjering ikke få fortsette med.

Høie vil bli husket som helseministeren som innførte hemmelige legemiddelpriser i Norge. Før 2015 var det ikke lov å holde rabattprisen i legemiddelavtalene skjult. Fra 2017 bestemte direktørene i de fire regionale helseforetakene, med Høie sin støtte, å innføre hemmelighold også for sykehusmedisin.

Slik får ingen, verken politikere, presse eller andre nå vite hva vi faktisk må betale for medisinene. Dette gir private aktører full styring, både på prisregulering og prisinformasjon.

I tillegg blir om lag 100 000 helsearbeidere nå pålagt taushetsplikt om legemiddelpriser på sykehus. Leger kan få vite om prisen, men får ikke lov til å røpe den videre til pasientene. Legemiddelfirma krever at norske sykehus leverer dem liste over navn på helsearbeidere som har fått kjennskap til prisen. Systemet er absurd.

Hemmelighold av legemiddelpriser er frarådet av både Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, sykehusleger og jurister. Senterpartiet vil ha omkamp om hemmeligholdet. Vi vil fremme forslag om det i Stortinget til høsten. Legemiddelkostnader og dens budsjettkonsekvenser er ikke en privatsak. Det skal og må det offentlige ha fullt innsyn i.

Avviser gransking av velferdsfirmaer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook
Share Button

Legg igjen en kommentar