Listhaug om Holmlia-situasjonen: – Vi kan ikke ta hardbarka kriminelle med silkehansker

(Dagbladet): Tirsdag kveld holdes det et folkemøte på Holmlia i Oslo. Området har vært sterkt preget av alvorlige voldshendelser de siste månedene.

Den siste hendelsen fant sted onsdag kveld i forrige uke. En en mann i 20-åra ble beskutt på en parkeringsplass i området. Han ble truffet av flere skudd, men ble ikke livstruende skadd.

Listhaug deltar

Det er Oslo kommune, bydel Søndre Nordstrand og Oslo politidistrikt som inviterer til møtet i Holmliahallen.
Byrådsleder Raymond Johansen og driftsleder for enhet Øst i Oslo-politiet, John Roger Lund, deltar på møtet. Lokale politikere og bydelens administrasjon er til stede.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) deltar også på møtet. På vei inn i hallen møtte hun pressen.

– Bydelen er langt unna svenske tilstander, sa Listhaug i forkant av møtet.

Hun snakket også om kriminelle som lokker med seg ungdommen og får dem med ut på den kriminelle løpebanen. Det er vanskelig å stoppe, påpekte justisministeren.

– Vi kan ikke ta hardbarka kriminelle med silkehansker, sa Listhaug.

Møtet startet klokka 18.00, og Dagbladets reporter på stedet kan fortelle at salen er fullstappet. Før møtet startet tok mange ungdommer «selfies» med justisministeren.

Under møtet forteller Listhaug at hun har mottatt mange e-poster fra innbyggerne i Holmlia, som forteller om en utrygg hverdag.

– Jeg er veldig glad for at de nå skal øke innsatsen i dette området. Det er bevilget 30 millioner kroner til politiet, som skal brukes i området her, sier justisministeren.

Hun understreker at folk skal føle trygghet når de beveger seg utendørs.

Narkotika, vold og trusler

​Driftsleder for enhet Øst i Oslo-politiet, John Roger Lund, forteller om om politiets arbeid i området det siste året.

– 31 personer har blitt pågrepet, og det har blitt beslaglagt hasj og narkotika. Det er veldig mye sivilt politi her for å kartlegge kriminaliteten. Gjengene her ute står for narkotika, vold og trusler, sier Lund til forsamlingen.

– Dette er unge voksne menn som ikke vil være en del av demokratiet. De ønsker å tjene raske penger på narkotika. Disse vil politiet slå hardt ned på, fortsetter han.

Lund forteller at det sivile politiet i området har observert barn ned i 14 års alderen som fungerer som løpegutter, ører og øyne for gjengene.

– Vi skal redde 14- og 15-åringene. Vi skal hjelpe dem, ikke ta dem. Vi har ingen ungdommer å miste.

Et konkret vedtak Lunde forteller om, er at det jobbes med å få på plass ti nye forebyggerstillinger.

– Det skal være synlige, dedikerte folk ute på Holmlia, sier han.

Lund oppfordrer også publikum til å varsle når de ser ting som ikke er bra, og understreker at det er et felles ansvar.

Dagbladet følger folkemøtet, og saken vil bli oppdatert.

Politimesteren: Gjenger kriger om «revirer» på Holmlia

Preget av hendelsene

Nærmiljøet er åpenbart preget av hendelsene de siste månedene. Fredag 16. februar vil det bli holdt en anitvoldsmarkering. Også på Facebook-siden «We love Holmlia» gir lokale krefter uttrykk for uro og bekymring. De mener storsamfunnet mangler både evne og vilje til å bidra fra sin side, skriver NTB.

Politiet på tipsjakt etter skyting på Holmlia

Kveldens møte kom i stand etter at Silje Kivle Andreassen, sogneprest i Holmlia kirke, før helga sendte et åpent brev til politilederen i enhet Øst og Oslos byrådsleder. Hun poengterte blant annet at situasjonen oppleves alvorlig og utrygg for en stor gruppe av byens innbyggere.

– Vi kan ikke utsette barna vår for slik utrygghet – vi kan ikke ha det slik, skriver hun i brevet.

Skytingen sist onsdag skjedde ved 21-tiden, da mange av barna i området er på vei hjem fra aktiviteter.

I tillegg til forrige ukes alvorlige hendelse, ble to menn i 20-åra knivstukket i nettopp Ravnåsveien på Holmlia 21. januar i år.

I oktober ble en 21 år gammel mann skutt på Holmlia. To personer ble pågrepet og siktet for drapsforsøk etter skyteepisoden. Det er ikke kjent om politiet knytter skytingen sist uke til noen av disse hendelsene.

Vil ha eget «gjeng­politi» i Oslo

Vil ha gjengpoliti

Holmlia har flere ganger de siste åra vært åsted for gjengrelatert vold og for flere alvorlige voldsepisoder.

Ap-politiker Jan Bøhler har lenge fulgt oslopolitiets arbeid mot gjenger, og han vil nå ha en politienhet som utelukkende jobber med gjengkriminalitet.

– Så lenge politiet ikke klarer å jobbe tett på for å avdekke selve gjengstrukturen, ta bakmenn og avverge hendelser, risikerer vi hevnspiraler. For gjengene handler det om å gjenopprette ære og status, samt kontroll over områder og narkotikaomsetning, sa Bøhler nylig til Klassekampen.

Share Button

Legg igjen en kommentar