Listhaug svarer på kritikken:- Ikke meningen å såre

(Dagbladet): I et nytt Facebook-innlegg svarer Listhaug på kritikken rundt innlegget hun postet 9. mars.

I innlegget skriver hun at «vi vil inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister raskt og effektivt». Samtidig hevder hun at Arbeiderpartiet vil stemme forslaget ned. «I kampen mot terror kan vi ikke sitte og toe hendene våre», skriver innvandringsministeren.

AUF-leder om Listhaugs innlegg: - Høyrepopulisme på sitt verste

– Debatten rundt min FB status raser og sterke følelser er i sving. Mange lurer på hva nå, hva tenker jeg. Jeg føler et sterkt behov for å svare på det, begynner hun dagens innlegg.

– Ikke meningen å såre noen

Ifølge henne var tanken bak Facebook-innlegget kun å «diskutere forslaget som gir oss mulighet til å ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere på en rask og effektiv måte».

– Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så utrolig mange uskyldige mennesker og det norske demokratiet. Det ville vært fullstendig forkastelig. Det var verken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på, skriver hun.

Høyre om: Sanner kaller Listhaugs språkbruk «uakseptabel»

Videre skriver Listhaug at hun føler med dem som mistet sine kjære på Utøya og alle de som opplevde det grusomme som skjedde i 2011.

– Terrorbekjempelse er en viktig sak som vi må og skal diskutere. Jeg skal gjøre mitt for å bidra til en saklig debatt! Jeg ble lei meg da Ap- lederen sa i sin landsstyremøtetale at jeg bevisst nører opp under det hatet som tok så mange liv den 22. juli.

Hun sier Jonas Gahr Støre tilla henne holdninger hun ikke har i talen sin.

– Denne debatten har bevisstgjort meg og mange andre hvor viktig det er å ta hensyn til alle de som har opplevd terror, skriver hun.

Hagen mener Solberg skulle rost Listhaug for innlegget

– Ikke en reell beklagelse

– Hun skriver at det aldri var hennes hensikt å såre noen. Det er ikke en reell beklagelse. Det blir litt som å slå noen i magen, for så å beklage for at de fikk vondt, sier Tarjei Jensen Bech til Dagbladet.

Han overlevde Utøya-massakren, og i dag er Bech varaordfører i Finnmark fylkeskommune. Bech synes ikke at innlegget inneholder en beklagelse for budskapet hun faktisk kom med da hun publiserte det omdiskuterte bildet.

Tarjei Jensen Bech avbildet på årsmøtet i Finnmark Ap.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Tarjei Jensen Bech avbildet på årsmøtet i Finnmark Ap.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

– Det virker litt hult, med tanke på at hun ikke sletter bildet.

Ikke fjernet innlegget

Bech påpeker at før Listhaug ble statsråd, var hun kommunikasjonsrådigver i First House, og han mener hun vet hvilke knapper hun trykker på.

Tonje Brenna overlevde også terroren på Utøya, og hun er heller ikke fornøyd med Listhaugs nyeste Facebook-innlegg.

– Listhaug har ikke fjernet bildet eller gått tilbake på innholdet i det hun delte. Hun har heller ikke beklaget, eller bidratt til å roe ned de sinnene hun har satt i kok. Jeg forventer at hun sletter posten, beklager og ikke deler den type retorikk igjen. Alt annet er i grunnen ganske uinteressant, sier Brenna, som er tidligere generalsekretær i AUF og nåværende gruppeleder i Akershus Arbeiderparti.

– Bra første skritt

Lokallagsleder i Oslo Arbeiderparti og 22.juli-overlevende, Helen Ingrid Andreassen, synes Listhaugs unnskyldning er et bra første skritt for å anerkjenne at hun har gått for langt. Likevel synes hun ikke at det holder.

– Hvis hun virkelig mente at hun ville si unnskyld, så burde hun fjerne innlegget og si mer direkte unnskyld til de overlevende og etterlatte, og ikke bare en unnskylde seg for at hun sa noe som såret oss, sier hun.

Ansvarsfraskrivelse

Marta Hofsøy overlevde, i likhet med Bech, Brenna og Andreassen, 22. juli-massakren. Hun beskriver Listhaugs unnskyldning som en antibeklagelse.

– Det hun gjør er å forflytte ansvaret for reaksjonene fra henne som ansvarlig statsråd over på oss som har reagert på innlegget hennes. Det holder ikke fordi hun verken har slettet eller beklaget seg for innlegget. Det er derfor vi som overlevde 22. juli reagerer, sier hun.

Hofsøy mener Listhaugs holdninger er farlige.

– Det gjør meg opprørt og kvalm at hun fortsetter å spre de farlige holdningene uten å slette det hun har sagt tidligere. Hun skriver at debatten har bevisstgjort henne om at hun må ta hensyn til alle som har opplevd terror. Det er greit, men vi trenger at hun viser seg i stand til å ta ansvaret hun som statsråd har også for forebyggelse og bekjempelse av høyreekstrem terror også, sier Hofsøy.

​Dagbladet kommer med mer.

Share Button

Legg igjen en kommentar