Löfven går ikke av: – Ingen kan lede Sverige aleine

– Vi skulle gjerne sett et bedre resultat, men velgerne har tross alt gjort Socialdemokraterna til Sveriges største parti.

Det sa Sveriges statsminister Stefan Löfven under valgvaken til Socialdemokraterna etter midnatt natt til mandag. Löfven fokuserte på det positive, men forsøkte ikke skjule det negative.

FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

For selv om Socialdemokraterna er Sveriges største parti, gjør de et historisk sett dårlig valg.

«Uklart» resultat

Og det er dødt løp, slik valgresultatene framstår nå. De rødgrønne – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet – ligger an til å få 144 mandater.

Alliansen, den borgerlige blokka bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristendemokraterna, ligger an til å få 142 mandater.

I Sveriges riksdag er det 349 mandater.

Derfor erkjente også Löfven at valgresultatet, før klokka 01.00 natt til mandag, fremdeles er «uklart».

– Det mest ansvarlige er ikke å spekulere. Det tjener ingen at ulike partier låser seg fast i posisjoner, men vi må la det sterke svenske demokratiske maskineriet gjøre sin jobb, sier Löfven.

UPASSENDE: Lisbeth Skei intervjuet en svensk velger fra Kulturhuset i Oslo, i forbindelse med NRKs valgsending. Da velgeren skal snakke om hvorfor hun har stemt på partiet Feministiskt Initiativ, bryter en mann inn med en vulgær uttalelse. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Ba Löfven gå

Alliansen ba tidligere søndag Löfven om å gå av. Löfven på sin side mener det er «fullstendig ulogisk om Alliansen skal danne regjeringen, hvis de rødgrønne blir størst».

Samtidig er det klart at Sveriges nåværende regjering, bestående av Löfvens Socialdemokraterna og Miljöpartiet, ikke har nok støtte til å bestå i sin nåværende form.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De er helt avhengig av støtte fra Vänsterpartiet, som har varslet støtte til Löfven som statsminister.

Derfor bra Löfven om brede politiske samarbeid over parti- og blokklinjer.

– Vi trenger pragmatiske løsninger. Ingen partier kan lede Sverige alene, sier han.

Skuffet over SD-støtte

Löfven gjorde det også klart at valgresultatet er slutten for den tradisjonelle blokkpolitikken.

STOCKHOLM: – Dette er et vannskille i svensk politikk, sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Med drøyt halvparten av stemmene talt opp, har de rødgrønne 40,6 prosent av stemmene. Den borgerlige alliansen har 39,9 prosent. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Statsministeren er samtidig svært skuffet over den høye oppslutningen Sverigedemokraterna (SD) har fått.

– Selvsagt er jeg skuffet over at et parti med røtter i nazismen kan vinne så stor oppslutning i vår tid, sa Löfven i sin tale.

– SD kan ikke og kommer aldri til å kunne tilby en forbedring for samfunnet. De vil aldri kunne få i stand et statsbudsjett. Det eneste de kan tilby er voksende ulikhet og voksende hat, fortsatte han

Share Button

Legg igjen en kommentar