May ble anklaget for å ha kledd «grunnloven i en selvmordsvest». Nå slår hun tilbake

Brexit-stormen raser fremdeles i Storbritannia, og i stormens øye befinner to av de mest markante politikerne i Det konservative partiet seg: Statsminister Theresa May og tidligere utenriksminister, Boris Johnson.

May og Johnson har ikke samme syn på hva slags bånd Storbritannia skal ha til EU etter at landet går ut av unionen om et halvt år.

«Selvmordsvest»-uttalelse

Uenighetene er såpass store at Johnson, den store brexit-generalen, gikk ut av Mays regjering i år, fordi han var sterkt uenig i Mays forslag om at Storbritannia fortsatt skal ha sterke økonomiske bånd med EU når de står utenfor unionen.

Og for ei uke siden fyrte Johnson av en verbal bedside mot May.

Brexit-lekkasje avslører dommedagsscenario: - Det er fullstendig kaos

– Vi har åpnet oss for evigvarende politisk utpressing. Vi har pakket en selvmordsvest rundt den britiske grunnloven og gitt detonatoren til Michael Barrier (EUs Brexit-forhandler, journ.anm.), skrev Johnson i avisa Mail on Sunday.

Bakgrunnen for det voldsomme angrepet fra Johnson, er det såkalte Chequers-kompromisset. I juli ble nemlig May og de andre regjeringsmedlemmene enige om en plan for forhandlingene med EU.

Under regjeringsmøtet, som ble holdt på Chequers, statsministerens offisielle sommerresidens, fikk May støtte til en plan om frihandel med EU for industri- og landbruksvarer.

I kjølvannet av dette kompromisset trakk både Boris Johnson, og Brexit-minister, David Davis seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krass kritikk

Brexit-spørsmålet er en hodepine for statsminister Mays parti, og hun og Johnson symboliserer på mange måter de to motpolene. Like fullt fikk Johnson til dels krass kritikk for sitt «selvmordsvest»-utspill.

Statssekretær i utenriksdepartementet, Alan Duncan, kalte utspillet «den politiske avslutningen for Boris Johnson» og et av de «mest motbydelige øyeblikk» i britisk politikk.

En annen partikollega, Tom Tugendhat, skrev følgende på Twitter:

«En selvmordsbomber drepte mange på gårdsplassen på kontoret mitt i Helmand. Lemmer og kjøtt hang fra trær og busker. Modige menn som stoppet ham i å drepe meg og andre døde i forferdelige smerter. Noen må bli voksne. Å sammenlikne statsministeren med dette er ikke morsomt».

– Fullstendig uakseptabelt

Fram til nå har statsminister May selv ikke kommentert kritikken fra sin tidligere utenriksminister, men i et ferskt intervju med BBC går hun i rette med Johnson.

– Jeg synes den språkbruken er fullstendig uakseptabel. Jeg var innenriksminister i seks år, og som statsminister i to år nå tenker jeg at det ikke er riktig og det er ikke et språk jeg ville brukt, sier May.

- Norge og EU må ikke skyve britene ut i kulda

Johnsons utspill økte også spekulasjonene om at den tidligere utenriksministeren planlegger å utfordre May om ledervervet i partiet.

Akkurat de spekulasjonene, om sin egen framtid, er ikke May interessert i å kommentere.

– Her blir jeg litt irritert. Dette er ikke en debatt om min framtid. Dette er en debatt om det britiske folks framtid og om Storbritannias framtid, sier May.

Det store spørsmålet i tida som kommer er om May er i stand til å få et flertall i parlamentet til å stille seg bak en endelig Brexit-avtale.

Det er bare ni måneder til britene etter planen skal forlate EU, og i Brussel er planen å prøve å få en brexit-avtale på plass allerede i oktober.

EU og Storbritannia har blitt enige om at britene skal betale opp mot 39 milliarder pund til EU for å gjøre opp for seg når de går ut av unionen. Summen tilsvarer 420 milliarder kroner etter dagens kurs, skriver NTB.

Tidligere denne uka sa EUs brexit-forhandler Michel Barnier at rundt 80 prosent av avtalen er klar. Han innrømmet samtidig at spørsmålet om den irske grensen fortsatt står ubesvart.

Sterke reaksjoner etter «selvmordsvest»-utspill mot eks-sjefen
Share Button

Legg igjen en kommentar