May utviser russiske diplomater – Moskva: Vi vil slå tilbake snart

(Dagbladet): Onsdag ble det kjent at Storbritannia utviser 23 russiske diplomater som følge av drapsforsøket på den tidligere dobbeltspionen Sergej Skripal.

– Det er ikke noe alternativ. Russland er skyldige i drapsforsøket på Sergej Skripal og hans datter, sier Storbritannias statsminister Theresa May til Underhuset.

#BREAKING Moscow says will retaliate soon to Britain’s expulsion of diplomats

— AFP news agency (@AFP) March 14, 2018

Moskva melder at de snart vil slå tilbake mot Mays handlinger, skriver nyhetsbyrået AFP på Twitter.

«Den britiske regjeringen gjorde et valg for konfrontasjon med Russland,» sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse onsdag.

Departementet kaller også Mays uttalelse for uhøflig, provoserende og mener den undergraver muligheten for dialog mellom landene, skriver AFP.

I tillegg anklages London for å forfølge en politisk agenda, og tiltakene May har satt i gang kalles «fiendtlige». Det advares også om at Russlands respons til tiltakene «ikke vil være sein».

Bryter diplomatisk kontakt

Diplomatene som blir utvist har blitt identifisert som etterretningsagenter, og har ei uke på å forlate landet.

I tillegg bryter Storbritannia all diplomatisk kontakt med Russland. Når det gjelder fotball-VM i sommer vil verken ministere eller kongefamilie dukke opp i Russland, skriver The Guardian.

Russere som kommer til Storbritannia, vil heretter blir sjekket ekstra grundig.

Den russiske ambassadøren skal ha advart britene om at utvisninger vil utløse mottiltak, og han skal ha sagt at regjeringen i Moskva ser på utvisninger som en provokasjon.

Drapsforsøk

​Søndag 4. mars ble Sergej Skripal og hans datter funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury, England. Tilstanden er fortsatt kritisk for begge.

Russiske myndigheter avviser beskyldningene om at Russland står bak angrepet med nervegift og ber om en prøve av stoffet. Det har de foreløpig ikke fått.

Det trekkes også paralleller til giftdrapet på eksspionen Aleksandr Litvinenko i 2006, hvor britiske myndigheter konkluderte med at Russlands president, Vladimir Putin, «trolig godkjente» drapet. ​

Skal ha funnet spor av nervegift på restauranten far og datter spiste på
Share Button

Legg igjen en kommentar