Meteorologisk institutt varsler ekstremvær i natt

Ekstremværet Aina blåser innover Vestlandet sør for Sognefjorden i kveld. Vi venter vindkast på 35-40 m/s inn over land. Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørmengder og høy vannstand gir potensiale for store ødeleggelser. #VestlandetsørforStadpic.twitter.com/M28yFJK8T8

— Meteorologene (@Meteorologene) 7. desember 2017

(Dagbladet): Statsmeteorolog Reidun Holmøy bekrefter overfor Dagbladet at det varsles ekstremvær på Vestlandet utsatte steder sør for Sognefjorden torsdag kveld og natt.

– Det vil bli full storm og i perioder sterk vind i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane i løpet av kvelden og begynnelsen av natten, sier hun.

Stormen, som har fått navnet Aina, vil gi mellom 60 og 90 millimeter regn og kraftige vindkast i opp til 35-40 meter i sekundet i indre strøk. I tillegg blir det høye bølger inn mot kysten.

Bølgene vil være mellom åtte og elleve meter høye. Derfor frykter meteorologene store ødeleggelser i de berørte områdene.

– I tillegg til kraftig regn, vindkast og høye bølger, blir det mye tidevann. Summen av kraftig vind, havnivå og nedbør gjør at vi frykter at det kan bli store ødeleggelser i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane i løpet av kvelden og natten, sier Holmøy.

Statsmeteorologen oppfordrer alle til å sikre løse gjenstander og å holde seg inne i løpet av natten.

– Det er ingen grunn til å gå ut i dette uværet, sier hun.

Ras og flom


OMKOM: En kvinne omkom i dette huset på Votlo da et jordras traff huset. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Ifølge NTB har det vært flere jordras på grunn av uværet. Blant annet en garasje i i Nordheimsund i Hordaland skal ha blitt tatt av raset.

På Osterøy omkom en 38 år gammel kvinne da et bolighus ble tatt av ras torsdag morgen, og i Bergen har en barnehage med 62 barn evakuert og stengt etter at det strømmet vann inn vinduene, melder nyhetsbyrået.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om flom på oransje nivå 3, det vil si det nest høyeste varselet, i indre strøk av Hordaland og Rogaland på grunn av den kraftige nedbøren og snøsmelting. I ytre strøk er varselet gå gult nivå, ett nivå lavere.

Stengte baner og veier

Uværet har ført til at flere fylkesveier er stengt, kjøres i ett veifelt eller har manuell dirigering.

NSB og Bane Nor sliter også med værforholdene, som har gjort at de har måttet stenge flere strekninger og innstille tog mellom Bergen og Ål, skriver NTB.


FLOM: Det er høy vannstand og flom flere steder i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar