Microsoft-grunnlegger Paul Allen er død

Mannen som grunnla IT-giganten Microsoft sammen med Bill Gates, Paul Allen, er død, 65 år gammel.

Det bekrefter familien i en pressemelding.

Tidligere denne måneden opplyste Allen at han hadde startet på kreftbehandling, etter å ha blitt diagnostisert med lymfekreft.

– Min bror var en oppsiktsvekkende person på alle nivå. Selv om de fleste kjente Paul Allen som en teknolog og filantroposof, så var han for oss en elsket bror og onkel, og en enestående venn, heter det i en uttalelse fra Allens søster, Jody.

Allen var altså mest kjent for å være mannen som sammen med Bill Gates grunnla selskapet som skulle bli ett av verdens største.

De to møttes på en privatskole nord i Seattle, og droppet begge to ut av college for å forfølge den framtida de hadde sett for seg: En verden med datamaskiner i alle hjem, skriver nyhetsbyrået AP.

Da Microsoft ble grunnlagt i 1975 het det Micro-Soft, og deres store gjennombrudd kom fem år seinere, i 1980, da IBM bestemte seg for å begynne å produsere datamaskiner. De ville nemlig at Microsoft skulle stå for operativsystemet.

Riktignok fant de ikke opp operativsystemet selv. De brukte 50 000 dollar på å kjøpe et som var kjent som QDOS fra en annen programmerer, Tim Paterson. Etter at Microsoft hadde gjort noen justeringer, gitt operativsystemet nytt navn, DOS, så ble det kjernen for IBMs datamaskiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe som gjorde at Microsoft sikret seg en dominant rolle i PC-industrien.

De første versjonene av to velkjente Microsoft-produkter, Word og operativsystemet Windows, ble rullet ut i 1983, og er fremdeles produkter de fleste kjenner til eller bruker nesten daglig.

Allen selv var vise-president for forskning og utvikling av nye produkter i selskapet fram til 1983, da han sa opp etter å ha blitt diagnostisert med kreft.

– Å være 30 år gammel og få det sjokket – å stå overfor sin egen dødelighet – det får deg virkelig til å føle at du burde gjøre noen av de tingene du ikke har gjort ennå, sa Allen i boka «Inside Out: Microsoft in Our Own Word», som ble gitt ut i forbindelse med selskapets 25-årsfeiring i 2000.

Allen var blant mange andre ting veldig glad i sport, og og han investerte deler av Microsoft-formuen i det amerikanske fotballaget Seattle Seahawks og basketlaget Portland Trail Blazers.

Da han kjøpte Portland Trail Blazers i 1988 sa han at «for en ekte fan av denne sporten, så er dette en drøm som går i oppfyllelse»

Disse investeringene gjorde han via selskapet Vulcan Inc, som han grunnla sammen med søsteren Jody Allen.

– Alle oss som hadde æren av å jobbe med Paul føler et voldsomt tap i dag. Han hadde et bemerkelsesverdig intellekt og en lidenskap for å løse noen av verdens vanskeligste problemer, med overbevisningen om at kreativ tenkning og nye tilnærminger kunne gi dyp og varig innflytelse, heter det i en uttalese fra administrerende direktør i Vulcan, Bill Hilf.

Administrerende direktør i Microsoft, Satya Nadella, beskriver Allens bidrag i Microsoft som uunnværlig.

– Som medgrunnlegger av Microsoft, på sin egen stille og utholdende måte, skapte han magiske produkter, opplevelser og institusjoner, og dermed endret han verden. Jeg har lært så mye av ham, hans nysgjerrighet og at han alltid strebet etter å bli bedre er noe som vil fortsette å inspirere meg og alle hos oss, heter det i en uttalelse fra Nadella.

I 2010 lovet Allen at han ville gi bort store deler av sin formue. Han sa da at han mente at «de som er så heldige at de får stor rikdom bør bruke den til det beste for menneskeheten».

Over flere tiår har Allen gitt 2 milliarder dollar til ulike veldedige formål. Allen har også brukt Microsoft-formuen sin på blant annet teknologisk innovasjon, film, naturkonservering og ekspedisjoner for å lokalisere skip.

I mars i år fant Paul Allens mannskap det amerikanske krigsskipet USS Lexington, eller «Lady Lex», som tok del i det som regnes som historiens første slag med bruk av hangarskip fra begge parter.

Skipet ble senket av japanerne i mai 1942 etter et fire dager langt slag, og ble altså funnet 76 år etter om lag 800 kilometer utenfor Australias kyst.

Saken oppdateres

«Lady Lex» funnet 76 år etter det ble senket av japanerne
Share Button

Legg igjen en kommentar