Milliardgevinst på forsvarsaksjer

(Finansavisen): En forsvarskontrakt, på 15 milliarder kroner med Qatar, sendte Kongsberg Gruppen opp som en rakett på Oslo Børs tirsdag.

Utenriksdepartementet hadde på forhånd godkjent avtalen og dermed var det hele uproblematisk.

Aksjen smalt opp 11,8 kroner og løftet verdien på Kongsberg Gruppen med 1,4 milliarder kroner, til 72,2 milliarder kroner.

Siden nyttår har Kongsberg Gruppen steget 22 prosent på Oslo Børs, og det siste året er oppgangen på hele 34 prosent. I samme tidsrom har hovedindeksen på Oslo Børs til sammenligning steget henholdsvis 0,4 og 17 prosent.

Staten foran Must & Co

Staten, ved Næringsdepartementet, er største aksjonær i den norske industrikjempen, med 50 prosent av aksjene – og 56,53 prosent hvis man tar med Folketrygdfondets aksjer.

Nest største aksjonær er Arendals Fossekompani, med 7,96 prosent av aksjene. Og dette er investorene Erik Musts, Kjell Christian Ulrichsens og Morten Sigval Bergesens industrielle sparekasse, skriver Finansavisen i dag.

Investorene og milliardærene gjorde sitt første aksjekjøp i Kongsberg Gruppen i 2003. Den gangen lå kursen rett under 25 kroner, hensyntatt splitten som ble gjennomført seks år senere. I dag er aksjekursen 640 prosent høyere.

I årsrapporten for 2007 opplyser Arendals Fossekompani at anskaffelsesverdien på Kongsberg-aksjene er 278 millioner kroner.

Etter tirsdagens aksjehopp er aksjene nå verdt nær 1,8 milliarder norske kroner. Dermed har investortrioen, som til sammen eier 77 prosent av Arendals Fossekompani, ifølge avisen sikret seg en pen milliardgevinst.

I tillegg har Arendals Fossekompani opp gjennom årene fått utbetalt utbytter på over 400 millioner kroner. Til sammen har investorene dermed en gevinst på nær 2 milliarder kroner.

En krone her og en krone der

Must & Co kan le hele veien til banken, for i romjulen fikk aksjonærene i Arendals Fossekompani også utbetalt 919 millioner kroner i ekstraordinært utbytte.

Dette kom i kjølvannet av salget av 49,6 millioner aksjer i belysningsprodusenten Glamox for 2 762 millioner kroner.

I følge Kapital400 skal Erik Must, som også eier 400.000 aksjer i Kongsberg Gruppen privat, være god for 5,3 milliarder kroner, mens Kjell Christian Ulrichsens og Morten Sigval Bergesen er god for henholdsvis 1,85 og 3,2 milliarder kroner.

Flere økonominyheter

Tror Kongsberg-aksjen skal knuse gamle rekorder

TV-innslag sendergruveaksje til værs

Dumper Storebrand-aksjer for 125 mill.

Share Button

Legg igjen en kommentar