Musikken du hører på påvirker din mentale helse

Hvordan regulere følelsene dine er en av de viktigste faktorene for din mentale helse; terapeuter kliniske musikk har lenge visst om kraften i musikken på menneskelige følelser. Musikkterapeuter bruke musikk i sine økter for å forbedre sine klienters humør, og selv for å hjelpe dem å lindre symptomer på stemningslidelser som depresjon. Men folk hører på musikk hver dag, og det var ikke mye kjent om hvordan deres musikk lytter vaner påvirket deres psykiske helse.

En studie utført ved Senter for tverrfaglig Music forskning ved Universitetet i Jyväskylä, Aalto University i Finland og Aarhus Universitet i Danmark ble gjort for å etablere koblingen mellom musikk lyttevaner, din mentale helse og dine nevrale responser til ulike typer musikk gjennom en kombinasjon av atferdsmessige og bildediagnostiske data.

Rumination – stadig ruget på negative ting – som en måte å takle negative følelser, har vært knyttet til dårlig mental helse. Forskerne ønsket å finne ut om du lytter til visse typer musikk kan ha en lignende negativ effekt på en persons psykiske helse.

Deltakerne i studien ble først vurdert på deres mentale helse markører som depresjon, angst og nevrotisisme og ble spurt om hvordan de vanligvis lytter til musikk for å regulere sine følelser. Etter deres data ble analysert, fant forskerne ut at folk som vanligvis lyttet til trist eller aggressiv musikk var mer engstelige og nevrotiske. Dette stod ut spesielt i de mannlige medlemmene av deltagerne. Forskerne kom til den konklusjon at å lytte til negative musikk resultater i uttrykket av disse negative følelsene, men det gjør ikke få deg i bedre humør. Så de bestemte seg for å undersøke hva hjernens ubevisste følelser regulering vil vise, og registrert deltakernes nevrale aktiviteten med funksjonell magnetisk resonans imaging (fMRI) mens de lyttet til musikk som var glad, trist og redd høres.

b1

MPFC
MPFC området Generelt lineær modell analyse viste betydelig aktivitet på nevral aktivering under musikklytting (Bilde studiepoeng: University of Helsinki / B.Bogert)
Kvinner som lyttet til musikken for å distrahere dem fra negative følelser viste økt aktivitet i medial prefrontal cortex (MPFC), mens menn lytter til musikk med negative følelser hadde mindre aktivitet i MPFC. Dette er relevant fordi MPFC er aktiv under følelser regulering og studier viser sammenhengen mellom visse typer musikk og aktivering av medial prefrontal cortex. Dette kan bety at noen stiler av musikk kan ha en langvarig effekt på hjernen og mental helse generelt.

Studien ble publisert i tidsskriftet Frontiers i Human Neuroscience.

Share Button

Legg igjen en kommentar