NÅ: Over 100 skogbranner på Øst- og Sørlandet

  • Har du bilder eller video fra brannene? Send dem til Dagbladet, på 2400@db.no eller MMS 2400. Ev. tips oss på tlf.nr. 24 00 00 00.

NOTODDEN/OSLO (Dagbladet): Torsdag ettermiddag er det over 100 skogbranner fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud og Hedmark og Oppland, melder Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet.

110 Agder har ca 30 pågående skog og krattbranner i hele Agder. Dette gir dessverre noe ventetid på Nødnummer 110 selv med oppbemanning av sentralen. Sentralbordet er helt stengt.

Skogbrannhelikopter er på vei for bistand med slukking.

— 110 Agder (@110Agder) July 12, 2018

Det er rundt 50 skogbranner i Telemark, 52 i Buskerud, 30 i Østfold og 25 i Agder-fylkene.

Skogbrannene fører til kaotiske tilstander og lang ventetid ved 110-sentralen i Sør-Norge.

13 brannhelikoptre i beredskap

Bjørn Magnussen i Hovedredningssentralen for Sør-Norge sier til Dagbladet at det nå er 13 brannhelikoptre som er i beredskap.

– Vi har ikke helt oversikt over hvor mange av dem som er ute på oppdrag, for noen står på bakken på grunn av lynet, sier Magnussen.

I Telemark var det meldt om branner i Siljan, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal, Seljord og Notodden.

RØYKTEPPE: Skogbrann har herjet området ved Lifjell i Telemark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
RØYKTEPPE: Skogbrann har herjet området ved Lifjell i Telemark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

I Siljan er det snakk om hundre mål som står i flammer, og det ser ut til at slokkingsarbeidet kommer til å gå utover kvelden, melder Telemarksavisa.

Brannsjef: – Knusktørt

I Østfold er det meldt om skogbrann i Rakkestad. Det brenner også ved Spekedalssætra i Rendalen i Hedmark. I Oppland er det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres.

– Det er så tørt nå at hver minste ting antenner, forteller Oddbjørn Wikan på 110-sentralen i Telemark til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge brannsjef Tore Metveit i Nissedal og Tokke kommune i Telemark, har man enda ikke full oversikt over situasjonen.

– Vi har ikke kommet fram til alle brannene enda. De ligger litt avsides. Vi har mannskap på vei inn, og vi har rekvirert helikopter, sier Metveit til Dagbladet.

Vurderer å sette inn forsvaret

DSB er også i dialog med forsvaret og har forhåndsvarslet Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) om at det kan bli bruk for helikopter fra Forsvaret, melder Aftenposten.

– De har timeberedskap med to maskiner på Rygge. Det er midt i kjerneområde av der vi har utfordringer, sier Pedersen til Aftenposten.Hun understreker at de også har varslet FOH om at det kan bli behov for Heimevernet.

– Det har ikke slukkeutstyr, men Heimevernet kan bidra med andre ting, som vakthold og annen støtte, sier Pedersen.

RØYK: Dagbladets reportere melder om at det lukter sterkt av røyk ved området rundt Elgsjø i Telemark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
RØYK: Dagbladets reportere melder om at det lukter sterkt av røyk ved området rundt Elgsjø i Telemark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Ventetid på nødtelefonene

– Politiet i Sør-Øst blir nedringt angående lynnedslag og branner i skog og mark. Ring 110 til brann, men det må påregnes ventetid, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt Trond Lorentzen bekrefter overfor Dagbladet at også de har fått mange telefoner angående brannene.

– Brannmannskapet har kontroll, sier han og understreker at det ikke har vært et behov for evakuering av boliger i området.

Agder politidistrikt har også meldt om ventetid på nødtelefonen, mens Vestviken 110 skrev at brannvesenet måtte prioritere henvendelser fortløpende.

Ved 110-sentralen i Vestviken var det så mange henvendelser i ettermiddag at de ikke hadde tid til å kommentere saken overfor Dagbladet.

– Aldri opplevd maken

– Situasjonen er helt ekstrem, sier operatøren ved 110-sentralen i Agder, Kristoffer Thomassen, til Fædrelandsvennen.

Han understreker at de har fjellfly inne i Hovden, og venter på et helikopter til Setesdalen.

– Det er stort sett kontroll, men fremkommeligheten er krevende. Vi har aldri opplevd maken til dette, det sier også de som har jobbet her lenge, sier Thomassen.

Lyn hindrer utrykning

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) opplyste torsdag ettermiddag at fem helikoptre var oppe i luften. Tre av disse er enten på plass i eller på vei til Telemark-kommunene Nissedal, Tokke og Vinje.

De to siste skal slukke branner i Buskerud-kommunen Nore og Uvdal og Tolga i Hedmark.

– Vi setter inn flere snart. Problemet er at helikoptrene ikke kan fly på grunn av lyn og torden, sier pressetalsperson Anders Fevik i DSB til NTB.

Like før kl. 14 meldte skogbrannhelikoptertjenesten på Twitter at begge helikoptrene stasjonert på Torp var på vei.

Ved ankomst pic.twitter.com/BMbaPwN0RQ

— Skogbrann Helikopter (@SkogbrannHeli) July 12, 2018

– Hvordan foregår slokkingsarbeidet?

– I Nissedal er vi fremme på den ene brannen, og har startet slukkinga. Den i Tokke er vi nødt å bruke helikopter på. Det er knusktørt alle plasser i hele regionen, men det skal komme inn et nedbørsfelt nå, så vi håper å få hjelp av det, sier Metveit.

Tre av brannene er i Nissedal kommune, en av dem i nærheten av et hyttefelt. I tillegg er det en brann på Froland i Tokke kommune, og en i Grungedal i Vinje kommune. Det var lokalavisa Varden som først omtalte saken.

Brenner ved hyttefelt

Roar Asdahl, som befinner seg på Gautefall fjellgrend, så lynnedslaget som startet brannen like ved Bjønntjønn hyttefelt.

– Jeg satt på utsida mens det lynte og tordna, og så kom det et kraftig lyn ved nabohyttefeltet. En stund etter begynte det å ryke. Jeg gikk for å se, og da hadde det tatt fyr i skogkanten på baksida av hyttefeltet, sier Asdahl til Dagbladet.

SKOGBRANN: Slokkingsarbeidet er i gang ved Bjønntjønn hyttefelt i Telemark. Foto: Roar Asdahl.
SKOGBRANN: Slokkingsarbeidet er i gang ved Bjønntjønn hyttefelt i Telemark. Foto: Roar Asdahl. Vis mer

Asdahl er likevel ikke bekymret for sin egen del.

– Det er ikke vind i området, så jeg tror ikke det blir spredning, sier han.

Metveit vil heller ikke fraråde folk å dra på hyttene, men ber om at folk som er ute melder ifra hvis de ser røyk i et område. Etter et lynnedslag, kan det ligge og ulme i et døgn før en brann blusser opp.

Ekstrem skogbrannfare

Onsdag gikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ut med en anmodning til folk om å hjelpe til med å forhindre skogbrann.

«Nå er det ekstrem skogbrannfare i hele Sør-Norge. Nå må absolutt alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. Hvis ikke risikerer vi store ødeleggelser. I verste fall kan liv gå tapt», skriver direktoratet i pressemeldingen.

– Beredskapen er god, men vi går nå inn i en ferieperiode som kan skape ressursmessige utfordringer, sier direktør Cecilie Daae.

Share Button

Legg igjen en kommentar