NÅ: Over 50 skogbranner på Østlandet

Så langt er det meldt om opptil 50 skogbranner på Østlandet. 15 av dem er i Østfold-området, fem på Sørlandet, minst sju i Telemark og 30 i Buskerud, sier Jan Karlsen ved 110-sentralen til NRK.

110-sentralen i Telemark opplyser at det per nå pågår minst sju skogbranner i fylket som har oppstått etter lynnedslag.

Brannsjef: – Knusktørt

I Østfold er det meldt om skogbrann i Rakkestad. Det brenner også ved Spekedalssætra i Rendalen i Hedmark. I Oppland er det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres.

– Det er så tørt nå at hver minste ting antenner, forteller Oddbjørn Wikan på 110-sentralen i Telemark til NRK.

Ifølge brannsjef Tore Metveit i Nissedal og Tokken kommune i Telemark, har man enda ikke full oversikt over situasjonen.

– Vi har ikke kommet fram til alle brannene enda. De ligger litt avsides. Vi har mannskap på vei inn, og vi har rekvirert helikopter, sier Metveit til Dagbladet.

Lyn hindrer utrykning

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) opplyste torsdag ettermiddag at fem helikoptre var oppe i luften. Tre av disse er enten på plass i eller på vei til Telemark-kommunene Nissedal, Tokke og Vinje.

De to siste skal slukke branner i Buskerud-kommunen Uvdal og Tolga i Hedmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi setter inn flere snart. Problemet er at helikoptrene ikke kan fly på grunn av lyn og torden, sier pressetalsperson Anders Fevik i DSB til NTB.

Like før kl. 14 meldte skogbrannhelikoptertjenesten på Twitter at begge helikoptrene stasjonert på Torp var på vei.

Ved ankomst pic.twitter.com/BMbaPwN0RQ

— Skogbrann Helikopter (@SkogbrannHeli) July 12, 2018

– Hvordan foregår slokkingsarbeidet?

– I Nissedal er vi fremme på den ene brannen, og har startet slukkinga. Den i Tokke er vi nødt å bruke helikopter på. Det er knusktørt alle plasser i hele regionen, men det skal komme inn et nedbørsfelt nå, så vi håper å få hjelp av det, sier Metveit.

Tre av brannene er i Nissedal kommune, en av dem i nærheten av et hyttefelt. I tillegg er det en brann på Froland i Tokke kommune, og en i Grungedal i Vinje kommune. Det var lokalavisa Varden som først omtalte saken.

Brenner ved hyttefelt

Roar Asdahl, som befinner seg på Gautefall fjellgrend, så lynnedslaget som startet brannen like ved Bjønntjønn hyttefelt.

– Jeg satt på utsida mens det lynte og tordna, og så kom det et kraftig lyn ved nabohyttefeltet. En stund etter begynte det å ryke. Jeg gikk for å se, og da hadde det tatt fyr i skogkanten på baksida av hyttefeltet, sier Asdahl til Dagbladet.

Ekstremtørke og hetebølge: Kan få to nye uker uten regn

Asdahl er likevel ikke bekymret for sin egen del.

– Det er ikke vind i området, så jeg tror ikke det blir spredning, sier han.

Metveit vil heller ikke fraråde folk å dra på hyttene, men ber om at folk som er ute melder ifra hvis de ser røyk i et område. Etter et lynnedslag, kan det ligge og ulme i et døgn før en brann blusser opp.

Ekstrem skogbrannfare

Onsdag gikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ut med en anmodning til folk om å hjelpe til med å forhindre skogbrann.

«Nå er det ekstrem skogbrannfare i hele Sør-Norge. Nå må absolutt alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. Hvis ikke risikerer vi store ødeleggelser. I verste fall kan liv gå tapt», skriver direktoratet i pressemeldingen.

– Beredskapen er god, men vi går nå inn i en ferieperiode som kan skape ressursmessige utfordringer, sier direktør Cecilie Daae.

Share Button

Legg igjen en kommentar