– Nå vil vi ha en ny intifada

LIVE STREAM: Israeli soldiers are firing tear gas at Palestinian protesters in Bethlehem | Watch here now: https://t.co/luxxXx2bAjpic.twitter.com/nDVC0gluSR

— Middle East Eye (@MiddleEastEye) December 7, 2017

Bare et lite døgn etter at Donald Trump erklærte at Jerusalem er Israels hovedstad, kommer meldinger om rasende unge palestinere i gatene, både i Betlehem, Ramallah og i Gaza.

Trump-avgjørelsen har ført til protester og sinne over hele verden, og i Betlehem og ved sjekkpunktet mellom Ramallah og Jerusalem meldes det nå om voldsomme sammenstøt mellom unge palestinere og israelske soldater.

Raseriets dag

Før Trumps offentliggjøring om at USA ville anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, advarte palestinske og arabiske ledere om akkurat dette. Det gjorde også ledere i EU, Tyskland, Frankrike, Norge og de fleste andre land. Palestinerne varslet at de ville gjennomføre tre dagers «raseriets dag» fra i dag.

Det pågår nå kamper mellom palestinere og israelske soldater i Jerusalem, Ramallah, Betlehem, Nablus, Hebron og flere andre steder, ifølge Middle East Eye.


VOLDSOMME PROTESTER: På flere steder på Vestbredden, blant annet i Ramallah (bildet) og Betlehem, er det nå sammenstøt mellom palestinere og israelske styrker. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix Vis mer

Hamas-leder i Gaza, Ismail Haniya, sier at USAs avgjørelse om å anerkjenne Israel er en «krigserklæring mot palestinerne». Haniya oppfordrer nå palestinerne til å starte en ny intifada, ifølge Al Jazeera.

– Ny intifada

– Vi vil nå ha en ny intifada, sa Haniya, før han la til at USA og Donald Trump nå har «drept» den israelsk-palestinske fredsprosessen.

Hamas-lederen sier videre at palestinerne ser på Jerusalem som sin hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

– Jerusalem – hele Jerusalem – er vår, fortsatte Haniya.

Han ber alle palestinske grupper og fraksjoner om å gå sammen for å «samles om en strategi for å stå opp mot okkupasjonen og USAs politikk».

– Vil ha alt

Også den palestinske lederen Mustafa Barghouti sier at Trump nå har gått for langt, og at de aldri mer kan være en troverdig forhandler i konflikten mellom palestinere og israelere.

– Israel har bestemt at de vil ha alt. Greit. Vi vil også kjempe for alt, sier Barghouti og fortsetter:

– Vi snakker nå om et folkelig, stort opprør, men et ikke-voldelig ett, likt den første intifadaen. Det er hva vi trenger nå. Israelere skal se palestinsk motstand overalt, sier Barghouti, ifølge Al Jazeera.

UD: – Utvis forsiktighet

Norge har nå høynet sikkerhets- og beredskapsnivået i Israel og Palestina.

– Situasjonen er ustabil og omskiftelig. Nordmenn på reise i området bør utvise forsiktighet, følge med på nyhetsbildet og forholde seg til råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier Ingrid Kvammen Ekker, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Hun oppfordrer folk som er i området til å registere seg her.

Share Button

Legg igjen en kommentar