Nytt regnestykke hevder staten vil TAPE ti milliarder på skandale­plattformen Goliat

(Dagbladet): Denne uken ble det klart at Oljedirektoratet i 2015 beregnet skandaleplattformen Goliat til et mulig tapsprosjekt for Norge.

Informasjonen ble ikke gitt Stortinget fordi oljeminister Terje Søviknes (Frp) hevder han ikke var klar over rapporten utarbeidet av hans eget fagdirektorat.

WWF, Verdens naturfond, har regnet på det omstridte oljeprosjektet, og i motsetning til oljefelt flest mener WWF at Goliat kommer til å være et tapsprosjekt i monsterklassen:

10 milliarder kroner tror WWF at det norske fellesskapet kommer til å ende opp med og tape på Goliat-prosjektet, den dagen Goliat-feltet er tomt for olje og virksomheten over.

10 milliarder

En forutsetning for regnestykket er at oljeprisen ligger på rundt 50 dollar fatet.

– Dersom snittprisen for feltet blir 50 dollar per fat, som er prisen oljeminister Søviknes har trukket frem ved spørsmål fra SV om statens lønnsomhet i feltet, vil staten trolig tape rett i overkant av 10 milliarder gjennom skattesystemet, sier Henrik Tveter, siviløkonom og rådgiver i WWF til Dagbladet.

Sterke reaksjoner på siste Goliat-vending fra Terje Søviknes: - Vitner om en pill råtten kultur

WWFs regnestykke er basert på historiske letekostnader for feltet oppgitt av Olje- og energidepartementet, investeringskostnader hentet fra norskpetroleum.no og driftskostnader oppgitt av feltoperatøren Eni, samt nedstengingskostnader oppgitt i feltets plan for utbygging og drift (PUD).

50 dollar fatet

Det er også tatt hensyn til oljeskattereglene i utregningen og det er tatt utgangspunkt i år 2009, da de første investeringene i utbygging av Goliat-feltet ble gjort.

– Dersom oljeselskapene ikke hadde hatt skattefordelene de nyter godt av ville statens tap ved en oljepris på 50 dollar reduseres med om lag 70 prosent, til rett over 3 milliarder, sier Tveter videre.

Bellona har også bestilt en beregning av lønnsomheten til Goliat-feltet, utført av professor Knut Einar Rosendahl ved Handelshøyskolen NMBU. Han mener feltet vil gå 12 milliarder i underskudd.

– Vanskelig oppstart

Utbyggingskostnaden av feltet har steget fra 28 til over 50 milliarder kroner. Feltet, som drives av italienske Eni, har også blitt midlertidig stengt flere ganger grunnet sikkerhetsproblemer.

– Det er ingen tvil om at Goliat-feltet har hatt en vanskelig gjennomførings- og oppstartsfase. Mitt inntrykk er at selskapene og deres ansatte under den pågående driftsstansen arbeider godt sammen for å komme i stabil og sikker drift, sier Søviknes i en kommentar til Dagbladet.

Søviknes sier at «enkelte forsøker tegne bilde av feltet som et tapsprosjekt».

– Selv om utbyggingen gikk over budsjett og ble forsinket viser operatørens tall at samlede inntekter fra Goliat overstiger samlede driftskostnader og investeringskostnader i 2022. Da har feltet mange år igjen å produsere, sier oljeministeren.

Oljeministeren fortalte Stortinget at tallene ikke fantes - men direktoratet hans hadde dem hele tida

– Departementet vil gjennomføre en bredere lønnsomhetsvurdering av Goliat-feltet, legger Søviknes til.

Milliardinvestering

Da skandaleprosjektet Goliat ble vedtatt av Stortinget i 2009, fikk regjeringen samtidig beskjed om å holde streng kontroll av økonomien til oljefeltet.

Men regjeringen Solberg har ikke foretatt noen lønnsomhetsvurdering av Goliat som er lagt fram for Stortinget. Denne uka ble det kjent atGoliat kan bli et tapsprosjekt i milliardklassen, basert på utregninger Oljedirektoratet gjorde i 2015.

Det skal ligge rundt 180 millioner fat med olje under havbunnen på Goliat-feltet. Det er investert over 50 milliarder kroner i Goliat, og det hersker stor usikkerhet rundt hvor høy oljeprisen må være før olja som pumpes opp fra havbunnen i det hele tatt er lønnsom.

Analytiker: – Mindre lønnsom enn i 2009

Da Stortinget vedtok utbygging av Goliat-feltet i 2009, gjorde regjeringen det klart at lønnsomhet ville være marginal, men at feltet kunne bli ulønnsom. Dette var Stortinget altså klar over. Da Solberg sto i Stortinget på onsdag, hevdet hun derfor at vurderingen i 2009 og 2015 var den samme.

– Vår vurdering av lønnsomheten er at de avviker ikke storlig fra de vurderingene som ble gitt i 2009, sa Solberg til Stortinget.

Siden 2009 har oljeprisen falt kraftig, og Goliat har opplevd en kostnadssprekk på over 20 milliarder. Plattformen har også blitt stengt flere ganger som følge av sikkerhetsproblemer: Etter fem måneders drift meldte operatøren om 13 uønskede hendelser og uhell.

– Det er helt klart at Goliat per i dag blir mindre lønnsom enn man trodde i 2009, sier Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank1 Markets til Dagbladet.

Oljedepartementet har plutselig funnet tallene: De viser at Goliat ikke blir lønnsom for Norge
Share Button

Legg igjen en kommentar