Nytt sokketips i Orderud-saken: – Interessant, mener lederen for gjenopptakelseskommisjonen

Lørdag morgen hadde lederen for gjenopptakelseskommisjonen, Siv Hallgren, bare lest overskriften i Dagbladet om det nye sokketipset i Orderud-saken.

– Det er et bevis som har vært sentralt i saken, så det er interessante opplysninger, sier Hallgren etter å ha fått referert artikkelen.

- RESSURSKREVENDE: - Det er arbeids- og ressurskrevende, sier Gjenopptakelseskommisjonens leder Siv Hallgren om kommisjonens arbeid med begjæringen om gjenopptakelse av Per og Veronica Orderuds saker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– RESSURSKREVENDE: – Det er arbeids- og ressurskrevende, sier Gjenopptakelseskommisjonens leder Siv Hallgren om kommisjonens arbeid med begjæringen om gjenopptakelse av Per og Veronica Orderuds saker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Kommisjonen er i gang med å vurdere begjæringen om gjenopptakelse av drapsdømte Per og Veronica Orderuds saker, som privatetterforsker Tore Sandberg leverte inn i sommer.

– Umulig å svare

Det nye nå er at en romeriksmann (76) sier at det var han som i sin tid eide sokken som politiet fant ved kårboligen der trippeldrapet på Orderud Gård skjedde i 1999.

Sokken ble knyttet til drapene, og ble Norges mest omtalte raggsokk.

Ifølge 76-åringen ga han sokken videre til sin narkomane bror, som så skal ha gitt den videre til Kristin Kirkemo.

Dagbladet spurte i morges Siv Hallgren hvilken betydning det har, hvis det kan verifiseres at sokken tilhørte en mann som ga den videre til Kristin Kirkemo.

– Det er det nesten helt umulig å svare på, svarte Hallgren.

- Orderud-sokken var min. Det var bestemor som strikket den

I 2002 dømte lagmannsretten Kirkemo (45) til 16 års fengsel for medvirkning til drapene. Hennes advokat Tor Kjærvik avslo i går å kommentere det nye sokketipset.

– Kjempeinteressant, sa derimot Per Orderud (64), som i likhet med sin daværende kone Veronica ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning.

Ferdig i 2020

Ifølge Per Orderud er sokketipset bare «ett av mange spennende funn» Tore Sandberg har gjort og som han og ekskona håper vil føre til en gjenopptakelse.

Tipset fra 76-åringen er ettersendt begjæringen til gjenopptakelseskommisjonen.

Orderud-fettere splittet om nytt sokketips i trippeldrapssaken

Siv Hallgren forteller at fire medarbeidere i kommisjonen er i gang med å vurdere begjæringen fra Sandberg, av de to politietterforskerne og sju juristene i kommisjonen.

– Det utredes i sekretariatet hos oss. Etter hvert legges resultatet og utredningen fram for kommisjonen, og håpet er at vi skal få det ferdig i løpet av 2020.

– Så i løpet av 2020 skal dere ta en beslutning?

– Ja, men det presiserer jeg at det håper jeg, sier Siv Hallgren.

Et problem med tipset er at 76-åringens bror – som skal ha gitt sokken til Kirkemo og som altså kunne ha verifisert historien – i 2010 døde av en overdose.

– Jeg betrakter det som verdiløst, sa Per Orderuds fetter Harald Orderud derfor til Dagbladet i går.

Orderud-fetter: - Hvem skjøt? Hvem var det som tok livet av min tante, onkel og kusine?
Share Button

Legg igjen en kommentar