Obama med advarsel til verden:- Rystende og urovekkende

– Hver eneste dags nyhetsrunde gir oss flere rystende og urovekkende overskrifter, sa Barack Obama da han tirsdag holdt sin mest høyprofilerte tale siden han gikk av som USAs president.

Obama mener vi lever i en merkelig og usikker tid, preget av politikere som forsøker å undergrave enhver institusjon som gir demokratiet mening.

Talen ble holdt i Johannesburg i forbindelse med 100-årsdagen for Nelson Mandelas fødsel. Her fastslo ekspresidenten at vi lever i en «merkelig og usikker tid» der politikere forsøker å få igjennom sin vilje ved bruk av frykt og krenkelser i et tempo som var utenkelig for få år siden.

– Maktpolitikere

Han angrep også det han kalte «den sterke manns politikk».

– Den sterke manns politikk er på frammarsj idet valg og tilsynelatende demokrati blir opprettholdt, mens de med makt forsøker å undergrave enhver institusjon eller norm som gir demokratiet mening, sa Obama.

Tirsdag var talen hans fylt med advarsler om proteksjonisme og nasjonalisme, skriver CNN, som påpeker at Obama ofte kritiserer den nåværende presidentens verdier, uten å faktisk nevne ham.

Heller ikke nå ble Trump nevnt, men talen fremsto likevel som et oppgjør med Trumps måte å drive politikk på – blant annet da Obama framholdt at politikere viser «toppen av skamløshet» når de blir tatt for å lyve og svarer med å lyve enda mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talen kommer én dag etter at president Trump og president Putin stod side om side under en pressekonferanse i Helsinki, og nektet for russisk innblanding i presidentvalget i 2016. Dette skapte sterke reaksjoner. Trump ble blant annet kalt «forrædersk», «svak» og «farlig».

MARKERING: USAs tidligere president Barack Obama på talerstolen i Johannesburg for å markere at det er 100 år siden Nelson Mandela ble født. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB scanpix
MARKERING: USAs tidligere president Barack Obama på talerstolen i Johannesburg for å markere at det er 100 år siden Nelson Mandela ble født. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB scanpix Vis mer

– Elitene sviktet

– Den internasjonale orden innfrir ikke sitt løfte. Det er delvis fordi regjeringer og elitene har sviktet. Vi vender nå tilbake til en farligere måte å drive forretninger på, sa han og framholdt at han ikke forsøker å skremme.

– Jeg er ikke en som skremmer, jeg slår bare fast fakta. Se dere rundt, sa han.

Samtidig kom han med en kraftig advarsel om at land som lar seg dominere av fremmedfrykt, til slutt vil oppleve å bli fortært av borgerkrig

Obama mener at verden befinner seg ved en korsvei, der mennesket må velge mellom Mandelas visjon om toleranse og dagens urovekkende strømninger.

– La meg fortelle hva jeg tror på. Jeg tror på Nelson Mandelas visjon, jeg tror på visjonen til Gandhi og King, og Abraham Lincoln. Jeg tror på en visjon om likestilling, rettferdighet, frihet og et multikulturelt demokrati, bygget på forestillingen om at alle mennesker er skapt likeverdige og er utrustet av vår skaper med visse uovervinnelige rettigheter, sa Obama.

Han brukte også VM i fotball og de franske verdensmestrene som bakteppe.

– Ikke alle disse fyrene ser for meg ut som gallere. Men de er franske, fastslo han.

Share Button

Legg igjen en kommentar