Oppjusterer til rødt farenivå i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus

Uværet som er på vei inn mot norskekysten er enda kraftigere enn antatt. I et nytt varsel oppjusterer Meteorologisk institutt farenivået fra orange til rødt i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus.

– Vinden vil gradvis øke utover dagen. Stormen treffer Oslo fra klokka 18 og vil øke i styrke, sier statsmeteorolog Hanne Beate Skattør til Dagbladet.

Forbered deg på snø og vanskelige kjøreforhold dersom du skal til fjells

I en oppdatering klokka 11.30 skriver Meteorologisk institutt følgende på sine nettsider:

«Fra fredag ettermiddag er det ventet sørlig full storm på kysten, og lokalt kraftige vindkast, opp mot 35 meter per sekund i kystområdene. De sterkeste vindkastene ventes nær kysten, men indre strøk kan også få vindkast opp mot 25-30 meter per sekund. Vinden dreier vestlig og avtar natt til lørdag. Vi får sørlig full storm inn Oslofjorden, som kommer til å gå rett inn fjorden. Det vil særlig påvirke Østfold og Vestfold».

– Uvanlig

Meteorolog Skattør forteller Dagbladet at de anser uværet som farlig.

Farevarselet for vind i #SørNorge oppgraderes til rødt nivå – ekstremvær – for #Oslo, #Akershus#Østfold og #Vestfold. Følg med på: https://t.co/Sk5RP64Ao3pic.twitter.com/fAMoo81i7e

— Meteorologene (@Meteorologene) 21. september 2018

– Man bør ikke være ute om man ikke må. Trær kan falle over ende, ting kan tas av vinden, og vinden kan føre til skader på infrastruktur og eiendommer, sier Skattør.

– Hva innebærer det at dere hever farenivået til rødt?

– Det betyr at vi venter at det kan bli ekstreme konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Color Line innstiller avganger på grunn av uværet

– Dette er et uvanlig vær som vi sjeldent ser i disse områdene. Ta det alvorlig, og ikke opphold deg unødig i utsatte områder, sier statsmeteorolog Vibeke Wauters Thyness i en pressemelding.

Ekstremvær

Stormen har fått navnet «Knud», og omtales nå som et ekstremvær.

Meteorologisk institutt utsteder rødt farevarsel når de forventer ekstreme konsekvenser som følge av været.

– Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget. Folk flest oppfordres til å minimere ferdsel i berørte områder, skriver de.

Farenivået opprettholdes på oransje nivå for Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland.

Dagbladet følger saken.

Forbered deg på snø og vanskelige kjøreforhold dersom du skal til fjells
Share Button

Legg igjen en kommentar