Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai er død

(Dagbladet): Partiledelsen har bekreftet at Tsvangirai er død. Opposisjonslederen ble 65 år gammel.

Den tidligere statsministeren skal, ifølge BBC, ha dødd av tarmkreft.

«Han døde i kveld. Jeg er blitt informert av familien», har MDCs visepresident Elias Mudzuri uttalt til Reuters.

Ifølge NTB har Tsvangirai vært alvorlig syk den siste tiden. For en drøy uke siden ble det kjent at tilstanden var kritisk og at han var innlagt på et sykehus i Sør-Afrika.

Morgan Tsvangirais politiske karriere handlet i stor grad om politisk kamp mot den Zimbabves tidligere president, Roberg Mugabe. Tsvangirai har gjennom livet blitt fengslet en rekke ganger.

Tsvangirai var statsminister fra 2009 til 2013 og har ledet Zimbabwes største opposisjonsparti MDC.

Symbol på opposisjon

I november i fjor, fløy 65-åringen inn til hjemlandet fra Sør- Afrika for å ta del i forhandlinger om landets fremtid mens Mugabe satt fengslet i sitt hjem.

På midten av 2000-tallet var Tsvangirai et symbol på opposisjon og motstand mot Mugabes regime. Han grunnla partiet MDC i 2000 og stilte til presidentvalg i 2008.

Han fikk flest stemmer, men ifølge de offisielle resultatene, var det ikke nok til å vinne valget. Etter voldelige aksjoner fra Robert Mugabes militærstyrker mot opposisjonelle trakk Tsvangirai seg fra valgkampen.

Avsatt av eget parti

Mugabe vant valget, men etter internasjonale reaksjoner, ble Tsvangirai valgt som statsminister i 2009.

Tidligere statsminister Morgan Tsvangirai mente valgresultatet i 2013, da han tapte mot president Robert Mugabe, var fikset.

I 2014 fikk han skylden for det sviende nederlaget mot president Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF. Tsvangirai ble dermed avsatt av sitt eget parti.

Saken oppdateres.

Share Button

Legg igjen en kommentar