Oversvømmelse fører til stengte veier: – Regnet gir seg ikke før mandag

Lørdag bøtter regnet ned over store deler av Vestlandet. Ifølge NVE har det kommet 70 – 100 mm nedbør mange steder første del av lørdagen, og det vil fortsette med tidvis kraftig nedbør til utpå kvelden, heter det på varsom.no.

Vann i tunneler

Den voldsomme nedbøren fører til trafikale problemer. I Bergen er Lyderhorntunnelen stengt i retning sentrum på grunn av oversvømmelse.

– Det er mye vann i veien ved innkjøringen til tunnelen, på Loddefjordsiden. Tunnelen vil være stengt til vi får folk på stedet, sier trafikkoperatør Jan Marøy ved Vegtrafikksentralen til BT.

Også i Damsgårdstunnelen er det trøbbel. Der er venstre felt mot vest stengt på grunn av mye vann i tunnelen.

«Mye vann i vegbanen i Bergensområdet. Statens Vegvesen oppfordrer bilister til å kjøre etter forholdene. Vær oppmerksom på vannplaning», lyder oppfordringen fra Vegtrafikksentralen på Twitter.

En rekke veistrekninger er også stengt. Det gjelder blant annet fylkesvei 345 i Modalen i Hordaland og fylkesvei 422 i Hjelmeland i Sogn og Fjordande. Begge er stengt på grunn av flom.

Også brannvesenet i Begen har det travelt. De har minst 15 oppdrag tidlig lørdag kveld.

– Alle dreier seg om nedbør. Det er vann som kommer inn i hus og vann som samler seg, sier vaktkommandør Helge Lund på 110-sentralen til BT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir seg ikke før mandag

Og det ser ikke ut til å bli så veldig mye bedre riktig ennå, forteller vakthavende meteorolog, Kristen Gislefoss.

– Det blir fortsatt mye nedbør kommende døgn. Det gir seg først utpå mandagen. Dette gjelder først og fremst i områdene fra Rogaland og kanskje helt opp til Sunnmøre, og i de vestlige fjellområdene. Det blir vått, sier Gislefoss til Dagbladet.

Han peker på flomvarselet NVE har sendt ut, og sier at det ikke er noe som tilsier at varselet bør endres.

– Det blir muligens en liten periode i morgen der det kan bli litt mindre nedbør, sier Gislefoss, som legger til at det er forbigående.

Dermed må nok vanligvis så regnvante vestlendinger regne med å få det uvanlig vått fram til mandag.

Varmt i nord

Andre steder i landet er været et helt annet, som for eksempel i Nord-Norge. I Nordland ble det målt 18,3 grader i Børnnøysund på fredag. Lørdag er det fremdeles ganske mildt nordpå.

– På søndag ser det også ut til å bli ganske høye temperaturer, men deretter så blir det merkbart kjøligere, sier Gislefoss.

Når det gjelder Øst- og Sør-Norge så blir det stort sett oppholdsvær, selv om det kan bli litt regn helt i sør.

– Det er det samme her i Oslo. Det vil fortsatt bli ganske mildt. Den milde temperaturen vil holde seg fram til mandagen, og så blir det nok noe kjøligere, sier Gislefoss.

Den kjente meteorologen legger til at det generelt sett er en svak nedadgående tendens på temperaturen.

Mest vær får altså fremdeles Vestlandet. I tillegg til de veiene som er stengt på grunn av flom, er også Geirangerveien mellom Geiranger og Langvatn stengt på grunn av steinras.

Share Button

Legg igjen en kommentar