Peter Madsen dømmes til livstid i fengsel

(Dagbladet): Peter Madsen ble i dag dømt til livstid i fengsel av København byrett for drapet på Kim Wall.

Dommen er i tråd med aktors påstand. I tillegg skal Madsen betale saksomkostninger på flere hundretusener av kroner.

Det var dommer Anette Burkø som leste opp domsavsigelsen klokka 13.00 i dag.

Burkø sier blant annet at de har lagt til grunn at Peter Madsen 4. august inviterte flere kvinner på tur med ubåten Nautilus. I tillegg legger retten vekt på at Madsen har vist interesse for drap, partering og tortur.

Det blir også lagt vekt på at Madsen flere ganger har endret forklaring.

– Planla

Retten mener legger også vekt på at Madsen la en sag i ubåten dagen før drapet og at han tok med seg jernrør før 10. august i fjor, da Kim Wall ble drept.

Madsen var tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall.

Det er én profesjonell dommer og to dommere som har avgjort saken.

Mandag la aktor Jakob Buch-Jepsen ned påstand om at Peter Madsen må dømmes til livsvarig fengsel eller at han får en forvaringsdom – dommen er dermed i tråd med aktors påstand.

Madsen er siktet for overlagt drap, seksuell mishandling og partering av Kim Wall.

Ifølge aktor tilhører drapet «den aller, aller groveste kategorien» av drap.

Like før 12.40 i ettermiddag ankom Buch-Jepsen og Madsens forsvarer Betina Hald Engmark rettssalen i København byrett. I retten og utenfor lokalene er presseoppbudet enormt. Bare dommens konklusjon vil bli lest opp foran kamera.

Klokka 12.57 ankom Peter Madsen rettssalen og satt seg ved siden av sin forsvarer.

Psykologekspert: Derfor har Madsen endret forklaring

I Danmark blir man i utgangspunktet dømt til 12 års fengsel for drap. Er motivet seksuelt skal man dømmes til en straff på minimum 16 år, ifølge Danmarks Radio.

Mener betingelsene er oppfylt

Med en forvaringsdom kan rettslegerådet vurdere om den dømte fortsatt er farlig etter tre år, deretter kan saken tas opp igjen hvert andre år. Dømmes man til livsvarig fengsel kan man først søke om prøveløslatelse etter 12 år.

Aktor peker på at kravet til at en person skal dømmes til forvaring er at vedkommende har begått en alvorlig forbrytelse og at rettslegerådet mener at vedkommende er farlig for andre mennesker.

Rettspsykiaterne og rettslegerådet har konkludert med at «Peter Madsen utgjør en så vesentlig og nærliggende fare for andre menneskers liv, legeme, helbred eller frihet, at anvendelse av forvaring kan være påkrevd for å forebygge denne faren».

Hundrevis av videoer, bilder og søk på kvinner som blir hengt, torturert, drept eller begår selvmord

Madsen har tidligere sagt til rettspsykiaterne at han frykter en forvaringsdom, skriver Berlingske Tidende.

Spørsmål om dødsårsak

Selve dødsårsaken er usikker, men aktor mener at dette ikke er noe problem i denne saken.

– Den endelige dødsårsaken er ikke funnet, men er dette et problem? spurte Buch Jepsen retorisk i sin avsluttende prosedyre mandag.

– Nei og atter nei. Det er mange eksempler på at man kan bli dømt uten at man har funnet dødsårsaken, sa han.

Buch-Jepsen sier at Madsen har forsøkt å gjennomføre det perfekte drap.

– Han har forsøkt å slette alle spor. Liket ble maltraktert og har ligget i vannet i uker til flere måneder etter at hun døde, sier han.

For at Madsen skal kunne dømmes, for seksuell mishandling av Kim Wall, så må det bevises at hun fikk påført stikkskader mot underlivet mens hun levde. Buch-Jepsen har også gått gjennom en rekke detaljer knyttet til dette i retten.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Forsvarer ba om frifinnelse

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark har krevd at Madsen frifinnes for punktet om drap i tiltalen.

– Høyst ærede rett, vi har nådd siste del av rettssaken. Det er det siste ord innen retten skal trekke seg tilbake. De siste timene har vi hørt hva aktor mener dere skal legge vekt på. Det var en grundig gjennomgang, men jeg synes det manglet noen reelle bevis, sa Engmark i innledningen av sin prosedyre mandag.

Engmark hevder at aktors påstander ikke har blitt bevist.

– Aktor har ikke hatt ett håndfast bevis. Kim Wall er ikke død som følge av en forsettlig handling. Aktor har presentert en forferdelig historie, vi kan kalle det en skrekkhistorie. Den bygger ikke på bevis, den bygger alene på antakelser, sier hun i retten.

Kim Walls kjæreste: - Gruet seg til å dykke ned i ubåten
Share Button

Legg igjen en kommentar