Politiet kritisert for maktmisbruk: Frigir skytevideo fire år etter

– Jeg mener en jury burde se dette.

Det sier Robert Sykes, familiens advokat.

Myndighetene i Salt Lake City har frigitt videoen fra den dramatiske hendelsen i 2014, melder amerikanske ​Fox News.

DREPT I RETTEN: Den tiltalte Siale Angilau ble skutt etter å ha forsøkt å angripe vitnet i vitneboksen med en penn. Foto: CNN
DREPT I RETTEN: Den tiltalte Siale Angilau ble skutt etter å ha forsøkt å angripe vitnet i vitneboksen med en penn. Foto: CNN Vis mer

Videoen viser den tiltalte Siale Angilau, et 25 år gammelt gjengmedlem av Tongan Crip. Han reiser seg rolig opp fra stolen sin ved siden av forsvareren sin. Så tar han advokatens penn.

Før noen rekker å reagere spurter Angilau mot vitnet og hopper inn i vitneboksen. Mens han faller om i vitneboksen rekker vitnet å trekke seg tilbake.

– Slipp pennen. Slipp pennen ut av hendene! roper en av konstablene.

Like etter blir han skutt fire ganger, og dør.

– Det var ikke nødvendig

Familien til Angilau gikk til rettssak da de mente det ble brukt unødvendig mye makt og at vitnet ikke var i noen fare da skuddene ble avfyrt.

FAMILIENS ADVOKAT: Robert Sykes, Angilaus families advokat, mener skuddene som ble avfyrt ikke var nødvendige. Video: CNN
FAMILIENS ADVOKAT: Robert Sykes, Angilaus families advokat, mener skuddene som ble avfyrt ikke var nødvendige. Video: CNN Vis mer

– De siste tre skuddene ble avfyrt etter at han først ble skutt én gang og allerede å på bakken. Det er problemet med denne saken. Det var ikke nødvendig å bruke makt, mener Sykes.

Distriktsdommeren John Dowdell mente at under de forholdene som var, var politikonstabelens maktbruk fornuftig. Familien argumenterte med at Angilau kun var utstyrt med en penn og at de fire skuddene var overflødige.

Politikonstabelen ble frikjent.

Hevder mediene ville ha video for å «selge aviser»

Videoen fra rettssalen har blitt frigitt etter at flere medier, blant annet Associated Press, har gått sammen for å få den offentliggjort i det de mener er en viktig sak om politi som bruker makt.

Statsadvokater ville ikke offentliggjøre videoklippet, da de mente det kunne føre til at gjengmedlemmer ville gjøre noe med politikonstabelen.

Justisdepartementets advokater hevdet mediene ville ha videoen for å «selge aviser».

Mens familien til Angilau bestemmer seg for om de vil anke dommen, er advokaten deres glad for at offentligheten i det minste får se videoen.

– De trengte ikke å skyte denne unge mannen.

Angilau var en av 17 som i 2010 ble tiltalt for overfall, konspirasjon, tyveri og våpenforbrytelser.

Han var den siste som skulle stilles for retten, der de andre gjengmedlemmene ble dømt til mellom ti og 30 år i fengsel.

Share Button

Legg igjen en kommentar