Politiet mener å ha avslørt de tiltaltes kodespråk. – Betew var «kalenderen» og Harnes var «kona»

(Dagbladet): Politiet mener å kunne dokumentere 19 møter mellom tidligere Bandidos-topp Lars Harnes og Nokas-dømte Metkel Betew, som begge er tiltalt for å ha planlagt å drepe Imran «Onkel Skrue» Saber.

Gjennom telefonavlytting og romavlytting, har politiet funnet ut at Harnes og Betew avtaler møter gjennom en mellommann. Politiet kjenner identiteten til mellommannen.

Politiet har ikke funnet noen direkte kontakt i trafikkdata eller kommunikasjonskontroll mellom Harnes og Betew. Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld.

De 19 dokumenterte møtene skal ifølge politiet ha funnet sted fra 7. januar 2015 til 20. juli 2015, dagen før Harnes ble pågrepet på garasjeanlegget til Saber.

Møttes flere steder

En etterforsker fra politiet la i dag fram en rekke spaningsbilder og lydopptak fra møtene mellom Harnes og Betew.

Det som er gjennomgående i møtene, er at møtene foregår i det fri, altså i relativt lite beferdet områder.

Politiet kan dokumentere at møtene blant annet finner sted i bakgården på en pub på Grünerløkka i Oslo, på Jordal i Oslo, Ormøya utenfor Nordstrand og Lørenskog stasjon.

«Kona» og «kalenderen»

I retten ble det spilt av en samtale mellom Betew og Harnes på Ormøya 12. mars 2015. Dette skal være det tredje dokumenterte møtet mellom de to tiltalte. I samtalen snakker de om «varelevering» og «penger», før de avtaler når de skal møtes neste gang. Det ble også lagt fram et spaningsfoto av Betew og Harnes, der man ser at politiet står bak trær og busker og tar bilder av de to mennene på lang avstand.

Dagen etter møtet på Ormøya, møttes de to tiltalte på Lørenskog stasjon. I forkant av møtet, var det kommunikasjon mellom Betew og mellommannen. Betew ber mellommannen sjekke «med kalenderen».

Før de møttes på nytt på Ormøya 16. mars, fortsetter de tiltalte å snakke i koder. I et lydopptak i forbindelse med møtet på Ormøya, kaller Harnes Betew for «kona». All kommunikasjon foregår fortsatt via mellommannen.

– Vi mener at «kalenderen» er Harnes og «kona» er Betew, sier politietterforskeren som legger fram politiets beviser i retten tirsdag.

Fra samtalene på Ormøya er det ukjent hva Harnes og Betew direkte snakker om, men Betew sier blant annet at det hadde vært «bra å ha fått en overgang til Danmark, for da hadde vi fått en inntektskilde der». I tillegg snakker de om en felles bekjent som Harnes skal «be hoste opp penger», og Betew truer med å «banke opp en fyr». Hvem denne personen er, blir ikke nevnt.

«Skrue»: - Man må være en struts hvis man ikke forstår hvorfor jeg har blitt forsøkt drept
Share Button

Legg igjen en kommentar