Politiet tok lappen fra bompengeaksjonist

Aksjonister mot bompenger samlet seg torsdag kveld på Hellerudsletta utenfor Oslo, hvor de gjorde seg klare til kjør-sakte-aksjon. Cecilie Lyngby leder aksjonen. Hun er klar til kamp mot de nye bommene som skal innføres i hovedstaden.

– Aksjonen gjennomføres fordi det kommer 53 nye bommer neste år, og vi er imot de høye prisene. Vi kjører, tuter og har plakater og merker på bilene for å være synlige og skape debatt, samtidig som vi viser hvor mange som er imot de høye prisene, sier Lyngby til Dagbladet.

BOMPENGER: Mange er sinte og fortvilet etter at bompenge-prisene ble kraftig økt i Oslo-området. 4. oktober samlet flere hundre bilister seg i en kjør-sakte-aksjon fra Hellerudsletta til Oslo sentrum. Reporter: Frode Andresen. Video: Anita Arntzen. Redigering: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Store konsekvenser

Aksjonslederen forteller at hun ønsker en større diskusjon om bomopptrappingen, og at flere av historiene og konsekvensene som følge av de 53 bommene skal komme fram.

Det er ikke første gang Lyngby fronter motstanden mot bompengene. Hun mener aksjonene har gitt henne bedre innblikk i hva ringvirkningene blir.

Aksjonerer i kveld: De er FOR bompenger

– Det er folk som må ta kollektivtransport og bruke mye mer tid på transport, og barn som må slutte på fritidsaktiviteter fordi foreldrene ikke har råd til bompengene. Jeg har fått inn mange historier om konsekvensene dette fører til, i tillegg til at det har skapt reaksjoner, sier Lyngby.

Kostbart svigermorbesøk

En av dem som viet torsdagskvelden til kjør-sakte-aksjonen var Lasse Søderstrøm. Han og kona bor i Lørenskog, og ser med gru på hvordan de 53 nye bommene vil påvirke dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi skal inn til byen koster det en del penger. Og nå blir det enda dyrere. Vi bruker blant annet å besøke svigermor som bor i byen. Det kommer til å bli veldig kostbart framover, sier Søderstrøm.

BOMPENGESTREIK: Over to hundre biler kjørte sakte i tog på E18 mellom Sandvika og Oslo torsdag 6. september. Det gjorde de i protest mot bompenger, og aksjonistene håper det vil skremme politikerne. Video/reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Han mener det allerede betales så mye i avgifter for drivstoff og veiavgift at de nye bompengene blir overflødige. Til politikerne har Søderstrøm en klar beskjed når det kommer til de nye bommene:

– Fjern dem!

Tre bomstasjoner i brann - døgnet før omstridt åpning

Hindret ambulanse

Aksjonistenes tur inn mot Oslo, gikk imidlertid ikke helt problemfritt. Operasjonsleder hos politiet i Oslo, Kim Vindsland, forteller om trafikale utfordringer på E6 som en direkte konsekvens av kjør-sakte-aksjonen.

– En ambulanse ble hindret på grunn av mye kø. Dermed tok det lenger tid enn vanlig å rykke ut for denne. Det er selvsagt uheldig, og vi har rykket ut til aksjonen for å følge opp, sier Vindsland til Dagbladet.

Like før klokka 20.30 meldte politiet at trafikken fremdeles gikk sakte. Da hadde også to personer fått reaksjoner fra politiet.

– Det er i alle fall to vi har vært i kontakt med, og en av dem har fått førerkortet beslaglagt, sier Vindsland.

Operasjonslederen understreker samtidig at det ikke er gitt dispensasjon til å bryte trafikkreglene ved å kjøre uforholdsmessig sakte på motorveien.

– Får vi melding om en bil som kjører sakte og skaper problemer eller farlige situasjoner, så må vi undersøke om dette og eventuelt ta affære. Politiet har mottatt flere meldinger fra frustrerte bilister, og vi vurderer fortløpende om noe er så kritikkverdig at de skal få forelegg, sier Vindsland.

Share Button

Legg igjen en kommentar