Presidentens frist går ut ved midnatt. Nå vil Zuma fortelle om han går av eller ikke

(Dagbladet): Natt til tirsdag norsk tid ble det kjent at African National Congress (ANC) i et møte besluttet å avsette president Jacob Zuma (75).

SISTE: – Jeg trekker meg som president av republikken med umiddelbar virkning, sier president Zuma i den direktesendte talen.

– En ære

Det ble kjent at Zuma skal ha fått 48 timer på seg til å gå av, altså vil fristen gå ut ved midnatt. Onsdag klokka 22 lokal tid skulle presidenten tale til nasjonen, men han dukker ikke opp før en halvtime senere.

– God kveld, sier han til forsamlingen foran seg, men får ikke noe umiddelbart svar.

– Hvorfor ser dere så seriøse ut? Kan dere ikke si god kveld engang, spøker Zuma, på tross av at han faktisk skal til å holde en tale om sin framtid som president.

Videre leser han opp fra en forberedt uttalelse, hvor han blant annet sier at han respekterer hvert medlem og leder av ANC, som han kaller en fantastisk bevegelse.

Mot slutten av talen takker han for privilegiet å tjene som president.

– Det er har vært en ære som jeg vil sette pris på så lenge jeg lever, sier Zuma.

– Hva er det jeg har gjort?

Zuma ba onsdag om mer tid og en forklaring på hva han skal ha gjort galt, samtidig som partiet kunngjorde at blir reist mistillitsforslag i nasjonalforsamlingen torsdag.

– Hva er det jeg har gjort, spurte Zuma under et TV-intervju tidligere i dag. I samme intervju informerte han om at han ville gå av hvis ANC kunne fortelle ham hva han hadde gjort feil, skriver Sunday Times.

Milliardkorrupsjon, ulovlig våpenhandel og ødeleggelser for fattige

Zuma mener ANC ikke har fulgt partiets retningslinjer i forsøket på å avsette ham, og han hevder at han så sent som i forrige uke var enig med Cyril Ramaphosa, leder av ANC, om at han kunne sitte ut perioden han er valgt for.

Ramaphosa er også visepresident, og det er dermed han som vil ta over makten i landet når Zuma går av.

Skandalepresident

Presidenten Zumas tid ved makten i Sør-Afrika har vært preget av skandaler og anklager om korrupsjon. Til sammen nesten 800 tilfeller av korrupsjon verdt nær 20 milliarder norske kroner er bare noe av anklagene som har forfulgt presidentens politiske karriere.

Share Button

Legg igjen en kommentar