REC-smell på 560 millioner

(Finansavisen.no): – I dag er det slik at det meste av inntektene til selskapet kommer fra semiconductorindustrien, hvor markedet er bra. Samtidig er det fremdeles krevende i silisiumsegmentet på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina, sier Jens Ulltveit-Moe, investor og styreleder i REC Silicon.

Det så i utgangspunktet lyst ut etter at selskapet i første kvartal kunne vise til det beste driftsresultatet på tre år. Produksjonen økte på grunn av høy etterspørsel, kostnaden ble redusert og kontantbeholdningen la på seg 7,4 millioner dollar, skriver Finansavisen.

REC-aksjen ble på det meste omsatt for halvannen krone i januar i år, men for aksjonærene har kursutviklingen den senere tiden blitt en svært sørgelig affære.

560 millioner kroner

Ulltveit-Moe er REC Silicons største aksjonær med 583 millioner aksjer, etter at han begynte å hamstre solenergiaksjer for rundt syv år siden.

Formuen til investoren er nå halvert fra toppen på 8,3 milliarder kroner i 2007, ifølge Kapital, og hovedårsakene er den blodrøde utviklingen i REC Silicon og en kostbar satsing på bioetanol i Brasil, skriver Finansavisen.

Siden nyttår er REC-verdiene til investoren barbert med 560 millioner kroner, etter at REC-aksjen er ned rundt 60 prosent, ifølge avisen.

Fremdeles er det den mangeårige handelskrigen mellom USA og Kina som er hovedproblemet, og uten konflikten ville REC Silicon tjent penger i år, mener Ulltveit-Moe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et beklagelig faktum, men det er altså fremdeles der vi er. Når det gjelder handelskrigen, er det vanskelig å si om det går mot en løsning. Washington holder fremdeles kortene tett til brystet. Offisielt er det ingen fremgang, men det kan hende det foregår en del i kulissene, sier han til Finansavisen.

Tidligere i høst mente han aksjeutviklingen var «til å gråte av».

– Det er vanskelig å kommentere på som styreformann, men prisen på aksjen er det den er og det markedet verdsetter den til. Jeg forutså veksten i solbransjen, men ikke handelskrigen som kom som et eksternt sjokk. Jeg skulle naturligvis ønske at jeg også så handelskrigen komme, men det ville samtidig trolig vært litt i overkant mye å forlange, sier han, ifølge avisen.

Tror nedturen fortsetter

Analytiker Jonas Meyer i SpareBank1 Markets har hatt salgsanbefaling på REC Silicon-aksjen i lang tid på grunn av overkapasiteten i silisiummarkedet.

Han viser til at REC har en kostnad for sin silisium på 15 dollar kiloen, men at solcelleråvaren i dag selges for under 10 dollar kiloen., skriver avisen.

– I og med at man bygger ny kapasitet i Kina for rundt 13 dollar kiloen, så tror vi det er lav sannsynlighet for at REC tjener penger på silisium så lenge handelskrigen pågår. Vi har som «base case» at hele fabrikken i Moses Lake blir nedstengt. Da tror vi aksjen kan falle noe mer, sier Meyer til Finansavisen.

Andre økonominyheter:

– Den store nedturen nærmer seg

Norwegian-analytiker: Selskapet kan gå tom for penger

Share Button

Legg igjen en kommentar