Reddet 10 000 stjålne og utrydnings­­truede skilpadder

Stråleskilpadden er vakker med sitt mørkebrune skall med orange flekker og strålemønster. Men de er også en truet dyreart og står på rødlista til Verdens naturvernunion.

UTRYDNINGSTRUET: Stråleskilpadden, som lever på Madagaskar, er utrydningstruet på grunn av avskoging og tjuvjakt. Nylig kom politiet over 10 000 stjålne dyr. Foto: NTB Scanpix
UTRYDNINGSTRUET: Stråleskilpadden, som lever på Madagaskar, er utrydningstruet på grunn av avskoging og tjuvjakt. Nylig kom politiet over 10 000 stjålne dyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Denne skilpaddearten lever på den sørlige delen av Madagaskar, i tørre omgivelser og lever av plantekost.

Avskoging har imidlertid bidratt til å sette arten i fare. Det samme har tjuvjakt. På grunn av sitt spektakulære utseende, er stråleskilpadden populær som husdyr, spesielt i Asia. Og på Madagaskar er det mange som regner kjøttet dens som en delikatesse.

Enorm redningsaksjon

I april kom politiet på Madagaskar over rundt 10 000 skilpadder som var stuet sammen i et hus i Toliara. Mistankene rettes mot tjuvjegere og smuglere, muligens fra Asia, skriver nyhetsbyrået AP.

1/2(TSA) and our partners URGENTLY need help getting veterinarians and support staff from across North America to Madagascar in an effort to save the lives of nearly 10,000 critically endangered Radiated Tortoises! Largest tortoise confiscation in our history! Links next! pic.twitter.com/pdm6dK304I

— Turtle Survival (@TurtleSurvival) 13. april 2018

Politiet var ikke i stand til å ta seg av så mange dyr, og kontaktet frivillige organisasjoner og dyreparker for å redde så mange av skilpaddene som mulig.

On April 10, nearly 11,000 critically endangered radiated tortoises were discovered starving and dehydrated in a residence in Madagascar. The @TurtleSurvival Alliance (TSA), in partnership with institutions accredited by @zoos_aquariums, are sending supplies, staff, and funds. pic.twitter.com/k2aliFhal4

— Los Angeles Zoo and Botanical Gardens (@LAZoo) 20. april 2018

Da representanter fra organisasjonen The Turtle Survival Alliance (TSA) ankom øya 23. april, hadde flere hundre skilpadder allerede dødd som følge av manglende tilgang på vann, men over 10 000 var fortsatt i live. En gigantisk redningsaksjon, som fortsatt pågår, ble satt i gang umiddelbart.

Tilbake til naturen

Foruten et stort team med flere veterinærer fra TSA har representanter for flere dyreparker deltatt i redningsarbeidet som så langt har resultert i at 1500 skilpadder er friskmeldt og satt tilbake ut i naturen.

De resterende behandles fortløpende. TSA hadde med seg 500 kilo medisin til Madagaskar, og syke eller underernærte skilpadder får intravenøs næring og antibotika.

– Overraskende mange av dyrene var ved relativt god helse, men det er en stor utfordring å arbeide med så mange dyr samtidig, sier veterinær Susie Bartlett som har godt håp om at de aller fleste ulovlig fangede dyrene vil klare seg og kan bli satt ut i naturen igjen.

Verdens rikeste dyreliv

Madagskar er verdens fjerde største øy, og ligger utenfor kysten av Øst-Afrika, i Det indiske hav.

Øya er et populært reisemål på grunn av sin enestående natur. Faktisk er hele 80 prosent av plante- og dyrelivet på denne frodige øya endemisk, det vil si at arten kun finnes her. Det gjelder både stråleskilpaddene og en rekke andre plante- og dyrearter. Den mest kjente er lemuren, som har blitt selve kjennetegnet på Madagaskar.

Én asfaltert hovedvei, 3600 kilometer med strender, og halve moroa er å komme seg rundt
Share Button

Legg igjen en kommentar