Skal Farida få komme tilbake til vennene sine på Dokka?

NEKTER Å GI SEG: Støttegruppa fra Dokka og familiens advokat, Arild Humlen. Foto: Privat
NEKTER Å GI SEG: Støttegruppa fra Dokka og familiens advokat, Arild Humlen. Foto: Privat Vis mer

Hvordan er sikkerhetssituasjonen i Kabul og i resten av Afghanistan? Det er hovedspørsmålet som dommer Kim Heger nå må avgjøre når Farida og foreldrene hennes går til sak mot staten i Oslo tingrett.

– Bordet fanger. Har man først anerkjent noen som flyktninger, så er de flyktninger. Man skal ha en egen terskel for opphør av flyktningstatus, starter familiens advokat, Arild Humlen.

– UNE blander kriterier

Humlen mener det skal svært spesielle grunner til å skulle å opphøre en flyktningstatus som er gyldig. Dette fordi det skal ta hensyn til flyktningers stabilitet, vern og trygghet.

– Problemet med det siste vedtaket fra UNE er at man blander innvilgelseskriteriene med opphørskriteriene. Det er helt fundamentalt at disse to kriteriene må skilles fra hverandre, mener advokat Humlen.

– Famlet litt

- Vi håper at Farida får komme til Norge til 13-årsbursdagen

De første timene har advokat Humlen i sitt innledningsforedrag gått gjennom det siste UNE-avslaget som ble skrevet etter Høyesterettsdommen der familien vant mot staten for tredje gang.

– Jeg har famlet litt med å forstå disposisjonen på drøftelsen, sier dommer Kim Heger i retten om UNEs siste drøftelse, før han fortsetter:

– Men det er jo derfor dere er her, sier han og ser på statens to utsendte.

– Jeg skal nyansere, men venter til Humlen er ferdig, sier Regjeringsadvokatens advokat, Jenny Sandvig.

Retten har nå pause, og Humlen er ferdig med sitt innledningsforedrag. Staten tar over etterpå.

Mange års kamp

Advokat Humlen startet dagen med å gi dommer Kim Heger og UNEs advokater en stor mappe med dokument. For dokumentene er mange.

Familien har vunnet over staten i tre rettsinstanser og det har nå gått nær fire år siden Farida og familien ble tvangssendt fra Dokka til Afghanistan.

Utlendingsnemnda (UNE) mener at de var i sin rett i å oppheve mor Noorya og Faridas oppholdstillatelse i Norge da faren kom til landet, ett år etter de to.

Dommer Kim Heger siar «han har lest alle dokument og ser seg skikket til å dømme saken».

– Slik jeg ser det, er det to tvistepunkt: Er vedtaket om tilbakekallelse av oppholdstillatelse ugyldig? Og har UNE feilbedømt sikkerhetssituasjonen i Kabul spesielt og på hjemstedet Jaghuri? Spør den erfarne dommeren.

Saken skal gå i Oslo tingrett hele denne uka.

Mistet håpet

Farida og familien har ifølge støttegruppa fra Dokka mistet troa på norsk rettsvesen etter at de fikk avslag fra UNE om å komme tilbake til Norge selv etter å ha vunnet saken sin i rettsvesenet mot UNE både i Tingretten, Lagmanssrett og Høyesterett.

«Min drøm er å komme bort herfra, og å begynne et nytt liv sammen med familien min. Det er ikke det at jeg må ha et perfekt liv. Jeg ønsker å være glad, men aller viktigst så håper jeg å leve et liv i trygghet», skrev Farida til Dagbladet nylig.

Share Button

Legg igjen en kommentar