Skjøt inn 31 millioner dollar for å få Trump til å holde kjeft

Mange ble positivt overrasket, da president Donald Trump etter massakren på Marjory Stoneman Douglas High School i forrige uke ville stramme inn USAs våpenlovgivning.

17 personer mistet livet i tragedien, hvor en tidligere elev skjøt vilt rundt seg med en «angrepsrifle» av typen AR-15.

Blant presidentens forslag er å heve aldersgrensa for kjøp av «angreps-geværer» som AR-15 fra 18 til 21 år, og å forby den spesielle mekanismen som i praksis gjør slike våpen til automatgeværer.

Igår bekreftet presidenten i en tweet at han står ved forslagene.

I will be strongly pushing Comprehensive Background Checks with an emphasis on Mental Health. Raise age to 21 and end sale of Bump Stocks! Congress is in a mood to finally do something on this issue – I hope!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 22, 2018

«Heve alderen til 21 år og få slutt på salgene av «Bump Stocks»! Kongressen er i humør til å endelig gjøre noe med denne saken – håper jeg», skrev han i en tweet.

Han har også vist stor vilje til å lytte til ofrene for den siste skoleskytingen, som nå står i spissen for et folkelig opprør mot USAs svært liberale våpenlovgivning.

Trumps jukselapp avslørt: «Jeg hører dere»

Denne lovgivningen er i stor grad et resultat av lobbyvirksomheten til National Rifle Association (NRA).

Organisasjonen støtter en rekke toneangivende politikere med enorme summer, slik en video publisert på Huffington Post viser.

På kollisjonskurs

Nå dras presidenten mellom ønsket om å vise handlekraft mot de mange skolemassakrene i USA, og hensynet til de mektige våpenlobbyistene i NRA.

Blant dem som mener NRA i praksis kan ilegge presidenten munnkurv er New York Daily News. Denne uka hadde tabloidavisa ei forside med Donald Trump og et munnbind med NRAs emblem.

“Woke up to the news that my best friend was gone. And I don’t understand why I can still go in a store and buy a weapon of war,» Samuel Zeif said through tears

An early look at Thursday’s front: https://t.co/93DoedB4zbpic.twitter.com/HTi7Z6VR2p

— New York Daily News (@NYDailyNews) February 22, 2018

NRA støttet Trumps presidentkampanje med 31 millioner dollar, og har liten sans for Trumps forslag om ny aldersgrense.

«Lovforslag som hindrer lovlydige voksne i alderen 18-20 år i å skaffe seg rifler og geværer forbyr dem effektivt å kjøpe noe skytevåpen, og fratar dem dermed deres grunnlovfestede rett til selvforsvar», sa NRAs PR-direktør Jennifer Baker i en uttalelse onsdag.

Mindre håndvåpen er allerede forbudt for personer under 21.

President Donald Trumps tweets gjør det likevel klart at han vil strekke seg langt for å beholde et godt forhold til sine sponsorer i NRA.

What many people don’t understand, or don’t want to understand, is that Wayne, Chris and the folks who work so hard at the @NRA are Great People and Great American Patriots. They love our Country and will do the right thing. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 22, 2018

«Det mange ikke forstår, eller ikke vil forstå, er at Wayne, Chris og de folkene som arbeider så hardt i NRA er strålende personer og store amerikanske patrioter», skrev han i en tweet igår.

Denne tweeten er bare én av grunnene til at forkjemperne for strengere våpenlover nå frykter det verste for hva Trump til slutt vil gjøre.

En annen grunn er et forslag som Trump nå går inn for med stor entusiasme: Å gi for eksempel 20 prosent av lærerne tilgang til skytevåpen, og gi dem spesialopplæring i å bekjempe våpendesperadoer.

Det er et forslag som også NRA støtter fullt ut.

«Skurken Hillary»

Forkjempere for våpenkontroll mener derimot det er et elendig forslag, som vil føre til ytterligere vold og opprustning i det amerikanske samfunnet.

Det har gitt næring til mistro hos blant annet demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer. I går skrev han følgende om Trump og dette forslaget i en tweet:

«Ikke overrasket over at NRA hanket Donald Trump inn igjen. Bare forbløffet over hvor fort det gikk.»

Not surprised the @NRA reeled @realDonaldTrump back in. Just amazed at how fast it happened. https://t.co/yRjzHayqjFpic.twitter.com/vexdVepocH

— Chuck Schumer (@SenSchumer) February 22, 2018

En annen side av saken er at Trump under sin presidentkampanje på det sterkeste avviste sin rival Hillary Clintons påstand om at han selv ville få inn mer skytevåpen i amerikanske klasserom.

«Skurken Hillary sa at jeg vil ha skytevåpen inn i skolenes klasserom. Feil!», skrev han i en tweet den 22. mai 2016.

Crooked Hillary said that I want guns brought into the school classroom. Wrong!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 22, 2016

Share Button

Legg igjen en kommentar