Skjøt og drepte 17 medelever: Dette er gjerningsmannen

(Dagbladet): 17 personer mistet livet da en tidligere elev ved den videregående skolen Marjory Stoneman Douglas High School i Parland åpnet ild mot lærere og elever på skolen.

14 personer er innlagt på sykehus, og for tre av dem er tilstanden kritisk.

Den angivelige gjerningsmannen, 19 år gamle Nikolas Cruz, ble arrestert kort tid etter angrepet på onsdag. Den tidligere eleven skal ifølge myndighetene ha jobbet alene, og kan siktes for drap og drapsforsøk, skriver ​Time.

– Snakket bare om pistoler

I et intervju med CNN, sa Jim Gard, Cruzs tidligere mattelærer, at nyheten hadde overrasket ham da han først hørte om den. Gard beskriver gjerningsmannen som en stille og rolig gutt som aldri skapte trøbbel i timene. Det var ikke før nylig at skoleadministrasjonen advarte lærerne om at Cruz truet andre studenter.

Minst 17 drept i skyteepisode på skole i Florida

I fjor gikk det så langt at han viste frem pistoler og kniver på sosiale medier og skrøt av å skyte rotter for treningens skyld. Det var imidlertid ikke før han hadde med seg pistolkuler i ryggsekken at han ble nektet inngang på skolens område og utvist av disiplinære grunner, skriver Miami Herald.

– Alt han snakket om var pistoler, kniver og jakt, så jeg kan ikke akkurat si at jeg er overrasket. Mine erfaringer med ham tilsa at han var typen til å gjøre noe slikt som dette, sier Joshua Charo (16) til avisa.

Drepte dyr

I etterforskningen av Cruz, har myndighetene også fått innsyn i den siktedes sosiale medie-profiler. Sheriff Scott Israel beskriver bildene som «veldig, veldig bekymringsverdige».

Flere av dem viser gjerningsmannen mens han vifter med kniver og pistoler. Dakota Mentcher (17), en elev ved skolen, forteller nyhetsbyrået AP at Cruz postet bilder på Instagram der han skrev om å drepe dyr.

– Det var ikke før han begynte å true en av venninnene mine at jeg kuttet ham ut av omgangskretsen min. Jeg tror alle tenkte at hvis noen skulle gjøre noe slikt, så måtte det bli ham, sier hun.

Lærer gjemte 19 elever under skytingen: - Det kunne ha blitt verre

Ubehandlede atferdsproblemer

Til New York Times sier Brandon Minoff, en elev ved Marjory Stoneman Douglas High School, at Cruz alltid var for seg selv. Han hadde ingen venner, og skal ha snakket svært lite om familien sin.

DIREKTE: Skyting på skole i Florida. Video: CNN Vis mer

Heller ikke på hjemmefronten hadde han det enkelt. Både han og broren Zachary ble adoptert. Mens faren døde for mer enn ti år siden, slet moren med å takle brødrenes opprør.

På et tidspunkt ringte hun politiet i håp om at de kunne snakke fornuft inn i gutten. Cruzs tidligere nabo, Helen Pasciolla, sier hun tror moren prøvde å skremme guttene ved å ringe politiet, uten hell. Hun sier Cruz har atferdsproblemer, men at hun aldri trodde han ville utøve vold mot noen.

– Hun gjorde det beste hun kunne. Han ble medisinert, men hadde noen atferdsproblemer, sa Pasciolla til avisa.

Senator til sine kolleger i Kongressen:- De må tenke på om deres politiske støtte til våpenindustrien er verdt blodet

Liberale våpenlover

Siden 1976 og inntil i går har USA hatt hele 467 skoleskytinger. Bare i år har de hatt 18 episoder, som strekker seg fra alt til barneskoler til universiteter. I gjennomsnitt står landet faktisk overfor én ny skoleskyting hver 60ende time, skriver The Telegraph.

Trumps våpendragere med tung skyts: - Det mest hensynsløse angrepet på en president

Onsdagens angrep var det verste hittil i år. Den er også rangert som den tredje dødeligste massakren i moderne historie. Det er bare Virginia Tech-massakren i 2007, der 33 mennesker ble drept og 61 såret, og Sandy Hook-massakren i 2012, da en mann skjøt og drepte 20 barn og seks voksne som var verre. Hendelsen for seks år siden er en av USAs verste skolemassakre gjennom tidene

I USA er våpentilgangen større og vold vanligere enn i Norge. Likevel svarer den republikanske senatoren, Marco Rubio, med å si at en strengere våpenlov ikke kan forhindre ytterligere angrep. Ifølge ham «vet vi ikke hvordan massakren startet, eller hvordan Nikolas Cruz fikk tak i våpenet».

– Jeg tror det er viktig å ha alle fakta på bordet før vi konkluderer med at en strengere våpenlov kunne ha forhindret angrepet. Det er altfor tidlig med en ny våpenlov, sa han til Fox News på onsdag.

Bortforklarer problemet

Trump har tidligere forsøkt å legge skylden på psykiske lidelser.

– Vi har mange problemer med psykisk sykdom i landet vårt. Dette har ingenting med våpen å gjøre, sa han.

Senator Chris Murphy var politiker i Sandy Hook. Murphy har tidligere bedt om at våpenlovene strammes inn.

– Det skremmende fakta at ingen er trygge så lenge Kongressen velger å ikke gjøre noe med epidemien. Tiden er inne for at Kongressen gjør noe, sier han.

Share Button

Legg igjen en kommentar