Solberg om pågripelsen av russisk statsborger: – Ble varslet i forkant

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er i dag i New York i forbindelse med FN-toppuka, samtidig som nyheten om at en russisk statsborger er arrestert, mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet, sprakk i norske medier.

Her er bekymrings- meldinga som gikk ut

Den 51 år gamle mannen ble pågrepet av PST på Oslo lufthavn fredag kveld. Bakgrunnen for pågripelsen var at han hadde oppført seg mistenkelig under et seminar i regi av ECPRD, The European Centre for Parliamentary Research and Documentation, på Stortinget torsdag og fredag.

Statsminister Erna Solberg forteller Dagbladet at hun var kjent med arrestasjonen av russeren før det skjedde.

Avventer

– Hvor bekymret er du over dette konkrete tilfellet?

– Jeg har ikke nok detaljer om denne saken. I utgangspunktet var han på et åpent seminar. Så er det Stortinget som har varslet om at han hans adferd der var mistenkelig, og så har PST grepet inn. Nå må vi vente på hva som kommer ut av saken. Foreløpig er det PST som får holde på sin informasjon, sier Solberg.

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken i PST sa tidligere i dag til Dagbladet at mannen er mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet.

– Han ble i tråd med vår begjæring varetektsfengslet i to uker, sier Hugubakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsansatte reagerte på oppførselen til russer: Nå er han siktet for ulovlig etterretning

PST opplyser at mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 – etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

Hugubakken ønsker ikke å si noe om bakgrunnen for hvorfor PST ble varslet.

– Vi følger med

Når Erna Solberg i dag får spørsmål om i hvilken grad russisk spionasje er et problem i Norge, svarer hun:

– Våre tjenester har sagt at både Russland, Kina og interessen fra en del andre land med kapasitet, kan gjennomføre etterretningsvirksomhet og dataangrep, så det må vi være klar over. Vi vet at de har interesse og kapasitet, og derfor følger vi med. Vi skal ikke la oss forbause over at det skjer.

Utenriksminister Søreide sier at hun ikke vil kommentere siktelsen mens PSTs etterforskning pågår.

– Det er PST som må svare på spørsmål om denne saken. Det er de som driver etterforskningen. Jeg har ikke noe mer informasjon enn det PST har gitt i dag, sier Søreide til Dagbladet.

Frode Berg-saken

Den russiske ambassaden om spionsaken: - Absurd

Nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Moskva, etter at han ble arrestert i Russland og siktet for spionasje i desember i fjor.

Brynjulf Risnes, som representerer Berg, mener lørdagens pågripelse av den russiske 51-åringen kan få viktige ringvirkninger. Håpet er at det kan føre til utlevering, sier han.

– Dette øker jo sjansen for en utveksling dersom siktelsen og fengslingen blir stående over tid, sier Risnes i en skriftlig kommentar til NTB.

Om pågripelsen kan ha noen påvirkning på Frode Berg-saken, mener Erna Solberg det er for tidlig å si noe om.

Russisk spionsak i Norge kan ha innvirkning på Frode Berg-saken

Foreløpig er han fengslet. Så skal saken etterforskes, sier statsministeren.

– Det er en pågående etterforskning, og jeg kommer ikke til å kommentere det mer. Vi må være ryddige på at det er en sak som er under etterforskning, sier Søreide om det samme.

Share Button

Legg igjen en kommentar