Søppelkonkurs ga stopp for private

– Denne typen sårbare tjenester bør ikke overlates til private. Renovasjon og avfallshåndtering er et viktig velferdsgode som bør drives i offentlig regi, sier Nord til Dagbladet.

Fagforbundets leder Mette Nord mener private ikke bør få ansvaret for avfallshåndteringen i norske kommuner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Fagforbundets leder Mette Nord mener private ikke bør få ansvaret for avfallshåndteringen i norske kommuner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Budskapet vil hun gjenta senere i dag, under Fagforbundets landsstyremøte i Bergen. Der vil lederen i LOs suverent største forbund på nytt advare mot private innslag i offentlig velferd.

Kommunene overtar

Med seg til Bergen har LO-toppen en helt fersk oversikt over ståa i kommunene som ble rammet av konkursen i søppelgiganten RenoNorden i september i fjor.

Oversikten viser at 53 kommuner har overtatt driften permanent i egenregi og at 45 kommuner driver midlertidig i egenregi. Samtidig har 39 kommuner en midlertidig privat leverandør, mens bare seks kommuner har inngått ny kontrakt med private.

– Konkursen gjorde at en mange kommuner fikk store problemer med å hente inn søpla si. Samtidig så vi at dette kunne være en god anledning til å ta tjenestene tilbake, sier Nord.

Oslo står ikke på lista, men etter den mye omtalte Veireno-saken overtok kommunen ansvaret for avfallshåndteringen også i hovedstaden.

Seier

Bare dager etter konkursen gikk Fagforbundet ut med en oppfordring til sine tillitsvalgte om å jobbe systematisk for at så mange kommuner som mulig skulle overta driften selv.

– Mange fagforeninger har jobbet fantastisk godt. Vi skal ikke ta all æren, men jeg vil si at vi har bidratt godt, sier Nord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun nøler ikke med å kalle det en «viktig politisk seier» at det offentlige overtar:

– Det er god økonomi, og det trygger de ansattes arbeidsvilkår. Anbudskonkurranser er dyrt og fellesskapets midler skal uansett ikke gå til å berike private aktører, sier Nord.

Ikke overrasket

Direktør Svein Kamfjord i KS Bedrift Avfall er ikke overrasket over at brorparten av kommunene valgte å overta ansvaret selv, når konkursen først skjedde så raskt.

– Forholdene er svært ulike rundt om i landet med tanke på tilgjengelige alternativer. Der det eventuelt fantes alternativer, har noen gått inn i nye avtaler. Andre fant det umulig, sier han.

Kamfjord sier RenoNorden-saken viser at det er en risiko forbundet med selskaper som kan gå konkurs.

– Fjorårets konkurser viser at mange private driver med dårlig kontroll, og generelt i disse tilfellene har dårlig drift ført til store problemer for kommuner og deres innbyggere, sier han.

Share Button

Legg igjen en kommentar