Spionsiktet russer løslates: – Reiser så fort som mulig

Oslo tingrett besluttet torsdag at den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) skulle bli løslatt fra varetekt. Men PST anket løslatelsen på stedet. Under et døgn seinere har PST besluttet å trekke anken.

– Han reiser nok (hjem til Russland, red.anm). så fort som mulig, men jeg vet ikke når, sier Botsjkarevs forsvarer, advokat Hege Aakre, til Dagbladet.

Oslo 20181018.Spionsiktede Mikhail Botsjkarev under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag morgen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Siden PST anket gårsdagens avgjørelse, skulle Botsjkarev i utgangspunktet sitte i varetekt fram til fengslingen er behandlet av lagmannsretten. Men etter at PST fredag trakk anken, er det klart at russeren blir en fri mann allerede i dag.

– Det er det eneste riktige, og viser også at de (PST, red.anm.) har innsett at mistanken som har oppstått er grunnløs. Det er fint han nå får slippe ut, og slipper å tilbringe nok en helg i fengsel, sier Aakre videre.

Den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarev (51) ble pågrepet på Gardermoen da han skulle reise ut av landet 21. september. Han hadde vært deltaker på et IT-seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD). Det var 79 deltakerne fra 34 land på konferansen, i hovedsak administrativt ansatte i parlamenter, skriver NTB.

Under seminaret ble det reagert på at mannen skal ha hatt en uvanlig atferd mens han befant seg på Stortinget, og PST ble kontaktet.

Han ble siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

Saken oppdateres.

– IKKE FRI: Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev sier han er glad for kjennelsen, men at han ennå ikke er fri. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar