Stjeler du fra fly? Du er ikke den eneste

Frekke tyver finnes overalt. Noen stjeler et Tour de France-trofé, mens andre kan finne på å stjele en hai fra et akvarium. Men hva kan man egentlig stjele på et passasjerfly?

Det er ingen som vet hvor mye som stjeles fra de forskjellige flyselskapene, ettersom det ikke finnes ferske undersøkelser på området, ei heller rapporterer flyselskapene offentlig om omfanget.

STJAL FLY: En flymekaniker stjal fredag kveld et passasjerfly. Flyet kræsjet kort tid etter avgang. Video: CNN Vis mer

Advarte mot tyveri

Ifølge South China Morning Post sendte flyselskapet United Airlines ut et internt dokument om temaet i fjor.

Der ble det beskrevet at det var en del forvirring rundt hvilke gjenstander passasjerene kunne ta med seg hjem fra flyturen. Blant annet opplevde de at flere passasjerer som reiste med første klasse, tok med seg puter og pledd hjem.

I skrivet ble det understreket at disse gjenstandene ikke kommer med kjøpet av flybilletten, og kan ikke tas med av flyet.

«Om bare en liten andel av disse gjenstandene tas med fra hver flyging, kan det raskt bli kostende millioner av dollar i løpet av et år», skal det ha blitt skrevet.

Også redningsvester

Dette har fanget oppmerksomheten til Washington Posts forbrukerjournalist Chris Elliot. Han skriver at passasjerer tar med seg både kaffekopper, bestikk, pledd og redningsvester.

«Redningsvester? Ja, redningsvester», understreker han.

Elliots egen lille undersøkelse om hva som stjeles og hvorfor er utført ved hjelp av kolleger og lesere. En av dem han har vært i kontakt med er tidligere flyvertinne, Joyce Kirby, som bekrefter at passasjerer faktisk stjeler redningsvester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi måtte sjekke under setene etter hver eneste flyging for å forsikre oss om at vestene lå på plassen sin, sier hun.

Mest vanlig

Elliot har listet opp de tre mest vanlige gjenstandene folk stjeler fra passasjerfly:

1. Spyposer.

– Det er en tradisjon for meg å ta med meg spyposer som en suvenir, sier reiseglade Clemens Sehi. Han har samlet 250 poser fra 50 land, men vil ikke betegne det som tyveri.

2. Bestikk.

Elliot beskriver dette som en gråsone. Han mener at plastbestikk er greit å ta med seg, mens bestikk av annen kvalitet helst skal etterlates på flyet.

3. Puter og pledd.

Dette beskrives også som en gråsone. Elliot mener at man som regel kan ta med seg pledd, så lenge det ikke opplyses om noe annet enten muntlig eller skriftlig.

Forbrukerjournalisten spekulerer på om grunnen til at folk tar med seg gjenstander fra fly, er at de er så vant til at de kan ta med seg små gjenstander som såpe og sjampo fra hoteller.

Da de åpnet døra gikk alt i stå
Share Button

Legg igjen en kommentar