Stor bevegelse i Veslemannen. Varsler ekstremt farenivå på nytt

På bakgrunn av store bevegelser, stor sensitivitet for regn og værvarsel om kraftig regn i kveld og natt til lørdag hever NVE nå farenivået for Veslemannen til rødt.

I tillegg evakuerer politiet området under Veslemannen, samtidig som Raumabanen blir stengt mellom Bjorli og Åndalsnes, melder Bane Nor.

NVE satte fredag ettermiddag farenivået for Veslemannen opp til rødt.

DRAMATISK: Det er økte hastigheter i Mannen. Det er seksjonssjef i NVE Lars Harald Blikra skuffet over. Video: NTB / Scanpix Vis mer

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

– Det har så langt i dag kommet bare 8,2 mm nedbør, og selv med relativt lite nedbør er bevegelsen omtrent tredoblet. På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld og i natt hever NVE farenivået til rødt (ekstremt) farenivå, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala.

Evakuering

I en pressemelding skriver politimesteren i Møre og Romsdal at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen i Rauma kommune.

– Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen er varslet om beslutningen. Det innføres samtidig stopp i all togtrafikk på Raumabanen forbi det utsatte området, skriver politimesteren.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

Pressekonferanse

Det er varslet en pressekonferanse i Rauma kulturhus kl. 10.00 i morgen. Politi, NVE og Rauma kommune vil være til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hastighetene i fjellet er nå om lag 60-100 mm/d i øvre del av fjellpartiet og uendret på rundt 2 mm/d i nedre del av Veslemannen.

Veslemannen har beveget seg mer på en uke enn i hele 2016. NVE begynner å tvile på ras

– Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og i sommer har en reaksjon på nedbør kommet tidligere enn foregående år, da fjellet har reagert mest på høsten. Årsaken er høyere temperaturer og mindre frost i fjellet enn normalt, sier Majala.

Stor bevegelse

NVEs følger situasjonen kontinuerlig og er på stedet.

De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året, og nedre delen 8 cm.

Veslemannen har et volum på 120 000 – 180 000 m3 – det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Saken oppdateres

- Nå er jeg forbanna lei av å vente på at Mannen skal rase
Share Button

Legg igjen en kommentar