Supertyfonen har truffet Filippinene: – Den kan løfte biler

Mens orkanen Florence har herjet i Nord-Carolina siden rundt klokka 14 norsk tid, har en enda større storm truffet Filippinene.

Myndighetene bekrefter at supertyfonen Mangkhut har nådd land på Filippinene natt til lørdag lokal tid.

Dette er en kategori 5-orkan, som er den høyeste klassifiseringen for orkaner. Til sammenligning er Florence en kategori 1-orkan.

– Klare for det verste

Tyfonen har en vindstyrke på 205 kilometer i timen, med vindkast på 255 kilometer i timen, og er 900 kilometer i diameter. Den er den kraftigste orkanen som er registrert hittil i år.

– Den kan løfte biler. Du kan ikke stå, du kan ikke engang krabbe mot den vinden, har statsmeteorolog Rene Paciente advart, skriver Al Jazeera.

Filippinenes Røde Kors har anslått at rundt ti millioner mennesker vil bli berørt av tyfonens herjinger, og minst én million mennesker har blitt bedt om å evakuere.

Det fryktes at stormen kan gjøre like store skader som tyfonen Haiyan, som i 2013 drepte mer enn 6000 mennesker.

– Vi gjør oss klare for det verste her, sa Lanelyn Varrillo, talskvinne for den humanitære organisasjonen World Vision, før stormen traff Filippinene ifølge CNN.

Massive ødeleggelser

Øya Luzon er spesielt utsatt, og myndighetene frykter at tyfonen vil forårsake massive ødeleggelser på øya, der det bor millioner av mennesker.

Tyfonen rammer Cagayan, en filippinsk provins nordøst på Luzon, i begynnelsen av sesongen for høsting av ris og mais. Denne trusselen mot landbruket kommer i en tid hvor det allerede er rismangel i Filippinene. Bøndene i området ble bedt om å redde det de kunne av sine avlinger før stormen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tyfonen vil etterhvert fortsette videre, og det antas at den vil nå kinesisk fastland mandag morgen.

Saken oppdateres.

Mens Florence herjer USA, trues Kina av supertyfon
Share Button

Legg igjen en kommentar