Ta den «hemmelige» heisen opp, nyt en vaffel på toppen – og gled deg til pudderet på vei ned igjen


GODT GJEMT: Om du ikke vil gå opp selv, er det bare å bli med Gaustadbanen. Heisen tar deg til topps inne i selve fjellet. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Det regnes som et av landets vakreste fjell, og når Gaustatoppen er kledd i vinterdrakt, lokker det spreke utforkjørere på jakt etter pudder og fart. De fleste sliter seg hele veien opp på egne bein, men fjellet ved Rjukan skjuler en helt spesiell hemmelighet.

Gaustabanen er gjemt inne i selve fjellet, og er en helt spesiell opplevelse. Dette var opprinnelig et lukket militært anlegg, derav de digre mastene som stikker opp fra det høyeste punktet. Men i dag kan hvem som helst hoppe på kabelbanen, som bruker et kvarter opp. Toppturer trenger altså ikke være så slitsomme.

Vaffelfest

Og plutselig er vi framme. Det er som å stå på taket av verden. Heldigvis har vi klarvær, og utsikten fra 1883 meters høyde er til å miste pusten av.


VAFFEL: Vilde Andrea Starup serverer vafler inne i turisthytta på toppen av fjellet. Foto: Runar LArsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Det sies at man kan se en sjettedel av hele Norge herfra. Her oppe ligger også det som må være landets mest spektakulære serveringssted – Gaustatoppen Turisthytte, som ble bygget allerede i 1893.

Uansett om du har gått til topps ved egen maskin, eller som oss, tatt den lettvinte løsningen inne i fjellet, bør du ta turen innom turisthytta. Den har en helt rå beliggenhet, og med kaffe og vaffel inne i varmen, er det fint å la inntrykkene synke inn.

Nedtur

For mange er det først nå høydepunktet begynner. Med ski på beina venter 1500 høydemeter med deilig frikjøring.

Entusiastene søker gjerne mot rennene på baksiden av fjellet, men siden det kan være stor skredfare, er det viktig å sjekke med eksperter før du setter utfor. Den lange, slakke veien ned langs ryggen ned gir også fart og spenning.


PUDDER: Gaustadtoppen er et populært sted for frikjøring. Her finnes det muligheter både for eksterter og nybegynnere. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar