Thorvald Stoltenberg er død

– Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB.

Stoltenberg ble 87 år gammel.

Han var aktiv politiker fram til i fjor. Stoltenberg satt i bystyret i Oslo.

Stoltenberg var statsråd i flere regjeringer. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, og utenriksminister i to av Gro Harlem Brundtlands regjeringer, først fra 1987 til 1989, deretter fra 1990 til 1993.

- Jeg vil ikke at sorgen skal gå over. Jeg vil ha den med meg resten av mitt liv

Thorvald Stoltenberg var jurist, tidligere utenriksminister, forsvarsminister og toppdiplomat. Han har også vært FNs høykommissær for flyktninger. Han har vært en viktig samfunnsdebattant i mange år og har blant annet vært fast spaltist i Dagbladet Magasinet de siste åra.

Lengtet hjem

I et intervju med Dagbladet i april i år snakket Stoltenberg om arbeidet i utenrikstjenesten.

– Hadde noen spurt meg for 20–25 år siden, hadde jeg svart at «det spiller ingen rolle hvor jeg bor». Vi fant oss til rette over alt.

– Selv om jeg ikke tenkte over det den gangen, har jeg forstått i ettertid at jeg lengtet hjem da jeg var FN-kommissær for flyktninger. Jeg hadde både en interessant jobb og en fin bolig i Genève, men Genève er en kjedelig by, med gjennomtrekk av mennesker, sa Stoltenberg i intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttet datteren

Thorvald Stoltenberg er far til tidligere statsminister og nåværende NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Thorvald Stoltenberg trivdes i forsamlinger, og i møtet med enkeltmennesker etterlot han sjelden inntrykk av at også han kunne ha det travelt. Han toppet avisenes popularitetsbarometre, også i perioder da regjeringen han var del av, knapt fikk ståkarakter i avisene.

– Det å være glad i mennesker er det viktigste jeg har lært av Thorvald, har sønnen, Jens Stoltenberg, sagt, ifølge NTB.

Senior satte pris på juniors attest, men la til, da han fikk tenkt seg om, at man kanskje ikke kan lære å være glad i mennesker. Det man kan lære, er å vise det.

Thorvald Stoltenberg har også vært opptatt av å stå ved datteren Nini Stoltenbergs side. Datteren slet med rusproblemer i mange år. Stoltenberg ba derfor også nylig Ninis ungdomsvenn Lars Lillo Stenberg om å skrive bok om datteren.

– Jeg var opptatt av at hun ikke skal bli husket først og fremst som narkoman, en slags riksnarkoman. Og jeg søkte en forfatter som skjønte det. Derfor kontaktet jeg Lars, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Share Button

Legg igjen en kommentar