Tolv gutter fra fotballag funnet i live i grotte i Thailand

Thailandske myndigheter bekrefter at de tolv guttene og treneren er funnet i live grotta, etter å ha vært innesperret i ni døgn.

– Vi fant samtlige 13 i sikkerhet. Vi kommer til å ta vare på dem inntil de kan flytte på seg, opplyser guvernør Narongsak Osottanakorn etter den omfattende leteaksjonen i Tham Luang-grottene.

I ni dager har redningsmannskaper jobbet på spreng for å ta seg inn i grotta der guttelaget var innesperret. Rundt 1000 personer har jobbet med å få guttene, som er i alderen 11 til 16 år, og treneren på 25 år, ut av grotta.

SPERRET INNE: Etter et kraftig uvær i Thailand ble et fotballag på 12 unge gutter og treneren deres sperret inne. Nå leter myndighetene på spreng. Video: NTB Scanpix Vis mer

Redningsaksjonen har vært en kamp mot klokka. Kraftig regn og stigende vannstand har gjort redningsaksjonen i den ti kilometer lange grotta vanskelig.

Guvernøren opplyser til BBC at det var spesialstyrker fra marinen som fant guttene, men legger til at operasjonen er fortsatt ikke over.

– Som jeg har sagt før, er planen å drenere ut alt vannet fra grotta og så hente dem ut, sier guvernøren.

Flere foreldre har vært benket utenfor grotta siden sønnene forsvant. Til nyhetsbyrået AP uttrykte de glede over nyheten om at barna deres var i live.

Omfattende arbeid i vente

Tham Luang Nang Non-grotta strekker seg i flere retninger. Mange av passasjene er trange, og varierer i høydemeter. Grottesystemet er kjent for å lett kunne bli fylt oversvømt med vann under regnsesongen i Thailand. Den varer fra juni til oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

REDNINGSAKSJON: Om lag 1000 personer har jobbet på spreng døgnet rundt for å redde guttelaget som satt fast inne i Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen i Thailand. Foto: NTB scanpix
REDNINGSAKSJON: Om lag 1000 personer har jobbet på spreng døgnet rundt for å redde guttelaget som satt fast inne i Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen i Thailand. Foto: NTB scanpix Vis mer

Arbeidet med å hente dem ut, er omfattende. Det kan ta flere dager å pumpe ut vannet slik at de kan gå ut selv. Ellers har det vært vurdert å gi dem grunnleggende dykkeropplæring slik at de kan føres ut gjennom de oversvømte gangene.

Guvernøren sa at dykkerne inne i grotta hadde meldt at de hadde tatt seg enda lenger inn i grotta enn kammeret som heter Pattaya Beach der de trodde de ville finne dem.

Rommet kalles Pattaya Beach fordi det inneholder en del sand og ligger i en forhøyet del av grotta.

Mange forsøk

Natt til fredag forsøkte redningsmannskapet å bore etter brønner for å tømme grotta, som består av flere kamre, for vann. De boret helt ned på 30 meter, men uten hell, opplyser lokale myndigheter.

Fredag morgen fortsatte et titall personer å bore på samme sted, samtidig som andre jobber med å finne nye skjulte innganger til grotta.

BILDET: Familiemedlemmer ser på de siste bildene av barna sine, tatt av dykkerne som fant barna i grotta. Foto: NTB scanpix
BILDET: Familiemedlemmer ser på de siste bildene av barna sine, tatt av dykkerne som fant barna i grotta. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ved inngangen til grotta har man installert en rekke vannpumper som skal pumpe vann ut av grotta. Vannstanden stiger imidlertid raskere enn det pumpene klarer å få unna.

Savnet i ni døgn

Fotballaget og treneren har vært savnet siden 23. juni. De tok seg inn i grottene trolig for å søke ly fra regnet. Regnværet førte til at vannstanden steg og hindrer dem i å komme ut igjen.

Siden kom det ingen livstegn fra dem, selv om eksperter sa de kunne overleve i opp til en måned uten mat om de oppholdt seg i et kammer som ikke ble oversvømt.

En enorm redningsoperasjon ble satt i gang, med hjelp fra militære og dykkere fra flere andre land. Redningsarbeiderne forsøkte både å ta seg inn gjennom grottegangene og å lete etter eventuelle uoppdagede innganger til grotta.

For dykkerne var det ekstremt vanskelig å ta seg fram gjennom de trange, krokete grottegangene med minimal sikt i gjørmete vann. Flere steder måtte de presse seg gjennom idet de måtte bukte seg i vinkel, med store oksygentanker på ryggen.

Share Button

Legg igjen en kommentar