Trump har sparket Rex Tillerson

(Dagbladet): – Jeg vil takke Rex Tillerson for hans tjeneste. Vi har oppnådd mye de siste 14 månedene, og jeg ønsker han alt vel, sier president Donald Trump i en uttalelse til Washington Post.

Fredag forrige uke skal Tillerson ha fått beskjed fra Trump om å tre til side, opplyser kilder i Det hvite hus til avisa.

Presidenten sier til pressen ved Det hvite hus at Tillerson er «intellekt» og at han «kommer godt overens med Rex».

– Jeg tror Rex er lykkeligere nå, sier han til pressen, skriver CNN.

Ifølge CNN har ikke Tillerson fått beskjed om hva som er årsaken til at han har mistet jobben.

Tillerson blir erstattet av CIA-direktør Mike Pompeo.

Tre tjenestemenn i Det hvite hus sier til Washington Post at valget som å sparke Tillerson var viktig å gjøre nå i forberedelsesfasen av samtalene med Kim Jong-un og Nord-Korea. Det er ennå ikke klart hvor statslederne skal møtes, men planen er at de skal møtes innen mai.

Mike Pompeo, Director of the CIA, will become our new Secretary of State. He will do a fantastic job! Thank you to Rex Tillerson for his service! Gina Haspel will become the new Director of the CIA, and the first woman so chosen. Congratulations to all!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13. mars 2018

Første kvinnelige CIA-direktør

Gina Hapsel tar over etter Pompeo og vil bli CIAs første kvinnelige direktør.

I en uttalelse sier Trump følgende til avisa:

– Jeg er stolt over å kunne utnevne CIA-direktøren Mike Pompeo til vår nye utenriksminister, sier presidenten.

Han sier videre i uttalelsen at det er en «historisk milepæl» at CIA får sin første kvinnelige sjef.

– Mike og Gina har jobbet sammen i mer en ett år, og har utviklet en stor gjensidig respekt for hverandre, sier Trump.

Presidenten skriver på Twitter at han tror Pompeo kommer til å gjøre «en fantastisk jobb», og takker Tillerson for samarbeidet. I meldingen avslutter presidenten med å skrive «gratulerer til alle».

Overraskende

Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, forsker på amerikansk politikk. Han sier at det var overraskende at Tillerson skulle få sparken nå som USA snart skal møte Nord-Korea.

– De har hatt et anstrengt forhold i flere måneder etter noen uoverensstemmelser angående Nord-Korea i fjor høst. Tillerson ønsket en mer diplomatisk framgangsmåte. Det er overraskende at sprakingen skjer nå som Trump er villig til å møte Kim. Det hadde vært mer ventet om det skjedde i høst, sier Tønnessen.

Han tror ikke at det nødvendigvis har så mye å si for Nord-Korea-samtalene at Tillerson blir erstattet med Pompeo som har mye erfaring.

Førsteamanuensen mener at USAs FN-ambassadør Nikki Haley hadde vært et mer naturlig valg av utenriksminister, blant annet på grunn av hennes erfaring med internasjonale konflikter.

– Da konflikten mellom Trump og Tillerson ble kjent i fjor høst, ble det spekulert på om Haley skulle ta over. At det ble Pompeo, er overraskende.

Tidligere i mars omtalte CNN alle personene som har fått sparken eller sluttet siden Trump ble innsatt som president 21. januar 2017. Den gang var tallet 35. Nå er tallet oppe i 36 personer.

Saken oppdateres.

Share Button

Legg igjen en kommentar