Trump og Stoltenberg i Det hvite hus: Lovpriser hverandres innsats

WASHINGTON D.C. (Dagbladet):

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, feiret 17. mai sammen med USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus. Det ble ikke pølser eller iskrem, men en alvorlig samtale i Det ovale kontor.

– Jeg vil takke deg, president Trump for strålende lederskap i NATO med å få land til å øke sine forsvarsbudsjetter, sier Stoltenberg i Det hvite hus nå i kveld, norsk tid.

Trump kvitterte med en like varm, språklig omfavnelse av Stoltenberg.

– Jeg er veldig glad for at du har fått forlenget jobben som generalsekretær. Du gjør en strålende jobb, sa Trump og ga Stoltenberg et av sine kjente – og beryktede – håndtrykk.

Avlyst pressekonferanse

De to møtte pressen i Det ovale kontor.

Trump tok seg også tid til å svare på spørsmål fra pressen om Nord-Korea og handelssituasjonen med Kina.

– Dersom det ikke blir et møte med Kim Jong-un er det greit. Men vi har ikke fått beskjed fra dem om det. Vi får se hva som skjer, sa USAs president.

Inne i Det ovale kontor var også blant andre Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og stabssjef John Kelly.

På forhånd hadde Trump og Stoltenberg planlagt en pressekonferanse etter møtet, men Trump-administrasjonen valgte å avlyse dette få timer før møtet.

Dermed fikk ikke journalister anledning til å stille dem spørsmål. I stedet var det bare en kort fotoseanse før møtet.

Donald vs. Donald

Møtet kom på et tidspunkt der forholdet mellom USA og Europa er mer anstrengt enn på lenge. Trump har spesielt provosert europeerne med sine beslutninger om å gjeninnføre sanksjoner mot Iran, og om å innføre ekstratoll på import av stål og aluminium. Begge deler kan ramme europeisk næringsliv hardt.

Onsdag gikk EUs president Donald Tusk ut med uvanlig krass kritikk av sin navnebror i Washington.

– I lys av president Trumps siste beslutninger vil noen kanskje tenke: Med slike venner, hvem trenger vel fiender? Men ærlig talt, Europa burde være takknemlig overfor president Trump. Takket være ham har vi kvittet oss med alle illusjoner, sa EU-presidenten.

– Han har fått oss til å innse at hvis du trenger en hjelpende hånd, så finner du den ytterst på armen din, sa han.

Share Button

Legg igjen en kommentar