Trump om FN-latter: – Det var meningen at de skulle le

– På mindre enn to år har min administrasjon oppnådd mer enn noen annen administrasjon i amerikansk historie.

– Det var meningen

Slik startet Donald Trump sin tale til FNs generalforsamling tirsdag. Åpningsreplikken var på ingen måte overraskende, gitt at det er noe Trump sier stort sett hver gang han taler, men forsamlingens reaksjon var nok noe mer uventet.

For det brøt ut høy latter i salen.

– Jeg ventet ikke den reaksjonen, sa en smilende Trump, og fikk mer latter.

Trump talte i FN: - Vi er sterkere, tryggere og rikere

Seinere tirsdag hadde pipa fått en annen lyd. For da hevdet den amerikanske presidenten at han faktisk var ute etter en latter.

– Det var fantastisk. Det var meningen at de skulle le, det var fantastisk, sa Trump da han forlot FN-området i New York, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hvorvidt presidenten faktisk mente å være morsom, eller om han ble like overrasket som hans spontane reaksjon ga uttrykk for, får være opp til enhver å vurdere.

– Verden ler av oss

Men faktum er at presidenten ofte har, med stor irritasjon, snakket om at «verden ler av USA». Under valgkampen var dette noe han gjentok til stadighet, da gjerne med den da sittende presidenten, Barack Obamas, politikk i tankene.

Da Trump i fjor annonserte at han ville trekke USA fra Parisavtalen, brukte han samme retorikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil ikke at andre ledere og andre land skal le av oss lenger. Og det vil de ikke, sa Trump.

Europa-analytiker ved Brookings Institution, Thomas Wright, sier Trump lenge har vært besatt med et folk ler av den amerikanske presidenten.

– Helt fra midten av 80-tallet har han sagt: ‘Verden ler av oss. De tror vi er idioter’. Det har aldri vært sant, men han har sagt det om hver eneste president. Dette er første gangen jeg vet om at folk faktisk har ledd av presidenten. Og jeg tror det kommer til å drive ham til vanvidd. Det vil spille på alle usikkerhetene han har, sier Wright, til Washington Post.

Budskapet Trump kom med er velkjent, men til forskjell fra de andre gangene han har framført budskapet, sto han ikke foran sine kjernevelgere.

- Kim er nok sjeleglad for at Trump er president

– På den ene siden tenker du «å gud, så følt at den amerikanske presidenten blir ledd av på verdensscenen». Men på den andre siden føles det ganske bra at Trump endelig kommer ut av den politiske bobla som fortsetter å gi ham inntrukket av at alle er enige i de falske påstandene han kommer med, sier Julie Smith, som jobber som sikkerhetsrådgiver for Obamas visepresident, Joe Biden.

Hun er ikke den eneste som jobbet i Obama-administrasjonen som har kommentert saken.

– Amerikanske presidenter pleide å sette den globale agenda på FNs generalforsamling. Nå blir Trump ledd av, tvitret Ben Rhodes, som var nasjonal sikkerhetsrådgiver for Obama.

Solberg: – Ikke hånlatter

Norges statsminister, Erna Solberg, tolket latteren på følgende måte:

– Det var en latter på to måter. Det er latter som sier at han har fått til mye. Det har han, men også mye uro, sier statsminister Erna Solberg i New York og fortsetter:

– Det har vært mye disrupsjon i den internasjonale, politiske verden. I så måte har han skapt mange endringsprosesser og noen større utfordringer. Jeg oppfattet det ikke som hånlatter. Jeg oppfattet det som at man kunne se motsetningene i det, sier Solberg til Dagbladet.

FN lo av Trump: - Jeg oppfattet det ikke som hånlatter
Share Button

Legg igjen en kommentar