Trump om påstått journalist-drap: Advarer om «alvorlig straff»

I et intervju med CBS-programmet «60 minutes» forteller president Donald Trump at «det vil bli alvorlig straff» for det angivelige drapet på journalist Jamal Khashoggi (59).

– Vi skal komme til bunns i det og det vil bli alvorlig straff, sier Trump.

Dette er Trumps første 60 minutes-intervju siden han ble sverget inn som president.

«There will be severe punishment.» In his first 60 Minutes interview since taking office, President Trump tells Lesley Stahl that if Saudi Arabia is found to be responsible for journalist Jamal Khashoggi’s death, there will be consequences. https://t.co/BRZfIPHbNYpic.twitter.com/s6X98AylBR

— 60 Minutes (@60Minutes) October 13, 2018

Forsvant

Tirsdag forrige uke forsvant den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi (59) sporløst etter et besøk til Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia. Han besøkte konsulatet i Istanbul for å få dokumentasjon på at han var skilt. En tyrkisk kvinne han var forlovet med ble bedt om å vente utenfor.

Da Khashoggi fortsatt ikke var kommet ut av konsulatet fire timer seinere, valgte kvinnen å varsle tyrkiske myndigheter.

I etterkant av hendelsen har et reisefølge på 15 saudiarabiske personer blitt utpekt som «drapsteam». Tyrkiske myndigheter mener Khashoggi ble drept og partert, for så å bli fraktet ut av landet. Saudi-Arabia hevder imidlertid hardnakket at de ikke har noe med forsvinningen og det angivelige drapet å gjøre.

Lørdag avviste Saudi-Arabias innenriksminister at det ble gitt ordre om å drepe journalisten Jamal Khashoggi. Grunnløse anklager og løgner, kaller han anklagene.

FORSVUNNET: Tyrkiske kilder hevder Jamal Khashoggi (t.h.) ble drept og deretter partert av saudiarabiske agenter på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
FORSVUNNET: Tyrkiske kilder hevder Jamal Khashoggi (t.h.) ble drept og deretter partert av saudiarabiske agenter på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Vis mer

Ringte kronprinsen

Nå presser verdensmaktene på for at saken skal oppklares. Blant annet Storbritannia har advart om alvorlige konsekvenser for Saudi-Arabia om drapspåstanden stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kveld slang også Trump seg på. På vei til et valgkamparrangement i Cincinnati lovet han å ringe kronprins Salman av Saudi-Arabia personlig, for å ta en prat om «den forferdelige situasjonen i Tyrkia».

I «60 minutes»-klippet som har blitt delt på Twitter, bekrefter Trump at hans svigersønn, Jared Kushner, har ringt den saudiarabiske kronprinsen i forbindelse med saken.

– De nekter for det. De nekter det på enhver måte du kan se for deg. I ikke for fjern framtid tror jeg vi vil ha et svar, sier Trump.

Lydopptak og klokke

Torsdag meldte Washington Post at tyrkiske myndigheter har fortalt USA at de sitter på lydopptak som beviser at Khashoggi ble drept i forbindelse med konsulatbesøket.

Khashoggis klokke kan også bli et viktig bevis for etterforskerne. Han hadde nemlig på seg en smartklokke av merket Apple Watch da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet.

Norsk selskap bak milliard-bygg for Saudi-Arabia: Nå er de rystet over de bestialske draps-påstandene
Share Button

Legg igjen en kommentar