Trump vil trekke USA fra nedrustningsavtale med Russland

– Russland har ikke holdt seg til avtalen. Så vi kommer til å avslutte den, sa Trump da han møtte journalister under et valgkamparrangement i Nevada lørdag.

– Russland har brutt avtalen, de har brutt vilkårene i årevis. Jeg vet ikke hvorfor president (Barack) Obama ikke forhandlet eller trakk seg ut. Men vi kommer ikke til å la dem bryte en atomavtale og fortsette å lage våpen mens vi ikke får lov til det, sa Trump videre.

INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) er en nedrustningsavtale som USA og Sovjetunionen inngikk i 1987 og som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter..

BREAKING: Trump says he will pull US from the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty with Russia, says Moscow violating it

— The Associated Press (@AP) October 20, 2018

USA mener nå å kunne bevise at Russland er i ferd med å utvikle en type raketter som er i strid med avtalen. Russland nekter på sin side for avtalebrudd.

I begynnelsen av oktober sa forsvarsminister Jim Mattis at USA ville bli nødt til å svare dersom ikke Russland stanset utviklingen av det omstridte rakettsystemet 9M729.

Rakettsystemet har skapt bekymring hos NATO, som frykter at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

Uttalelsen fra Trump kom samme dag som hans nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var på vei til en rundtur i Russland, Aserbajdsjan, Armenia og Georgia.

INF-avtalen ble i 1987 underskrevet av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov. Avtalen hadde i hovedsak følgende klausuler: Eliminering av alle landbaserte atommissiler av mellomdistansetypen, overvåkning av atomeksplosjoner og løfter om nedskjæringer av strategiske våpen.

INF-avtalen ble i 1991 etterfulgt av den første Start-avtalen (Strategic Arms Reduction Treaty), også kalt Start I, der antallet langtrekkende atomvåpen ble redusert ytterligere.

Saken oppdateres.

Share Button

Legg igjen en kommentar