Trumps nærmeste faller som dominobrikker. Nå kan familien stå for tur

(Dagbladet): Så langt har spesialanklager Robert Mueller tatt ut siktelser mot tre sentrale personer, og det er presidentens menn som har blitt hanket inn av myndighetene.

Først ut var Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort, som sammen med sin forretningspartner Rick Gates i oktober ble siktet for hvitvasking, falsk forklaring og sammensvergelse mot USA. Dette i forbindelse med ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainere.

Omtrent samtidig ble det kjent at George Papadopolous, en tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, hadde innrømmet å ha løyet til FBI.

Distanserer seg

Men den virkelig eksplosive utviklingen kom 1. desember da Michael Flynn, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, ble siktet for – og erkjente like etterpå – å ha løyet til FBI om samtaler han hadde med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i perioden mellom at Donald Trump ble valgt og innsatt som president.

– Jeg måtte sparke general Flynn fordi han løy til visepresidenten og FBI. Disse løgnene har han erklært seg skyldig i. Det er veldig synd, fordi handlingene hans under overgangsperioden var i tråd med loven. Det var ingenting å skjule, skrev Trump på Twitter lørdag – i en uttalelse som kan ha skaffet presidenten enda større problemer.

Ble hyllet av Trump i 2016. Nå blir rådgiveren kalt løgner og en «coffee boy»

Trump-administrasjonen, og presidenten selv, har vært ute og distansert seg selv fra alle som nå er siktet.

– Så fort noen nær presidenten blir siktet, så blir det erklært at de hadde en ubetydelige rolle i teamet rundt Trump, sier Luke Harding til Dagbladet.

Den prisvinnende britiske gravejournalisten har gjort et dypdykk i historien om Trumps bindinger til Russland – og dokumenterer dette i boka «Sammensvergelse: Hvordan Russland hjalp Donald Trump inn i Det hvite hus».

– Latterlig

Han viser til hvordan Trump-leiren i tur og orden har beskrevet kampanjeleder Paul Manafort, rådgiver George Papadopolous og Michael Flynn som «ubetydelige».

– Flynn, som ble håndplukket av Trump, beskrives som en tjenestemann i Obama-administrasjonen. Det hele er latterlig, sier Harding til Dagbladet.

Trumps tidligere valgkampsjef siktet for konspirasjon mot USA. Nå raser presidenten

Harding selv tror Trumps nærmeste er de neste som kan falle. En «god kandidat» er Jared Kushner, mannen som er gift med Trumps datter Ivanka.

– Hvis og når Mueller sikter Jared Kushner så vil det være vanskelig for Trump å kalle ham uviktig. Han er presidentens svigersønn, sier Harding.

– Instruerte Flynn

Det er fra før kjent at Kushner og Trumps sønn, Donald Junior, i fjor sommer hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet kompromitterende opplysninger om Hillary Clinton.

BRYTER STILLHETEN: Den tidligere visepresidenten i USA liker ikke utviklingen han ser under president Donald Trump. Nå sier han fra. Video: CNN Vis merVis mer

Ting ser ikke direkte lyst ut for presidentens svigersønn, etter at flere amerikanske medier før helgen hevdet at det var Kushner som instruerte Flynn om å ta kontakt med utenlandske tjenestefolk.

Harding mener Trump-administrasjonens forsøk på å slukke brannene bare gjør ting verre.

– Det er som å sette opp en vegg for å slippe å bli slukt av ilden. Men flammene presser seg allerede under døra, og røyken velter inn i Det hvite hus, sier Harding til Dagbladet.

Share Button

Legg igjen en kommentar