Tsjernobyl gjenoppstår – som turistattraksjon

I tre tiår har byen, og sikkerhetssonen på 30 kilometer rundt reaktoren vært avstengt og folketom.

Nå derimot, begynner det å yre av liv i området igjen. Tsjernobyl, som ligger en to timers biltur nord for Kiev i Ukraina, er nemlig i ferd med å bli en turistattraksjon og flere reisebyråer arrangerer turer dit.

De første hotellene er allerede etablert innenfor sikkerhetssonen, skriver CNN.


MANGE VIL SE: En rekke turoperatører i Ukraina selger turer til Tsjernobyl. Neste sommer kan du også bestille hos en norsk operatør, med Hans Wilhelm Steinfeld som reiseleder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men selv om strålingen nå er så lav at turister tillates å besøke området, er det fortsatt en rekke restriksjoner de skuelystne må rette seg etter.

Ved ankomst må alle signere en erklæring der de advares mot å røre ved noe som helst, det være seg gjenstander eller vegetasjon. Det frarådes også å sitte på bakken.

Ved avreise skannes alle for radioaktiv stråling. Piper alarmen, finner vaktene fram støvkosten og børster deg ren.

Norsk turoperatør

På grunn av politisk uro og konflikten med Russland, har mange aldri vurdert Ukraina som reisemål.

Ukraina satser uansett hardt på å tiltrekke seg utenlandske turister, og det norske reisebyrået Fotefar Temareiser har allerede bestemt seg for å arrangere en tur til Ukraina neste sommer. En dagsutflukt til Tsjernobyl vil inngå i programmet.


FORLATT I ALL HAST: Tsjernobyl ble rømt i all hast for 31 år siden. Alt står fortsatt som det ble forlatt. Foto: Nordic Ukraine Vis mer

– Det blir en tematur med Hans Wilhelm Steinfeld som reiseleder. Hovedsakelig til Kiev og Odessa, som har masse interessant å by på, ikke minst er påvirkningen fra viking-perioden spennende, sier eier Yngve Sunde til Dagbladet.

– På denne turen blir det også anledning til å besøke Tsjernobyl. Det er et viktig sted i vår historie, ikke minst med tanke på hva ulykken medførte i forhold til atompolitikken i Europa, sier Sunde.

Tidsvindu

Hva får du så se om du besøker Tsjernobyl?

Jo, et område som så og si er totalt upåvirket av mennesker siden ulykken i 1986. Her er alt som det ble forlatt da stedet ble evakuert. Den tomme byen Pripyat ligger der som en utstilling av en øst-europeisk småby før Sovjets fall.


DYSTRE MINNER: Ei dukke ligger forlatt i gresset. Der har den ligget i 31 år. Foto: Nordic Ukraine Vis mer

Her henger det fortsatt propagandaplakater fra det sovjetiske kommunistregimet på husveggene, og på elva ligger rustne holker av noen stålbåter og dupper i bølgene. Et pariserhjul står rustent og nedgrodd akkurat som det ble forlatt for 31 år siden.

Et «must see»

Et firma som allerede har arrangert utflukter til Tsjernobyl en tid, er turoperatøren Nordic Ukraine i Kiev.

– Nå er det veldig populært med turer til Tsjernobyl. Mange ukrainere vil se stedet, men også svært mange tilreisende fra andre land bestiller utflukter dit, sier daglig leder Tatjana Frolova til Dagbladet.

– Faktisk er Tsjernobyl vår mest populære utflukt, et «must see», sier hun.

Død by

– Vi kaller det den døde byen. Stedet ble evakuert øyeblikkelig, ingen pakket eller rakk å forberede seg på å reise. Alt står som når det ble evakuert. Skolebøker ligger oppslått på pultene på skolen, leker ligger henslengt på lekeplassene. Det er veldig spesielt og sterkt å se, sier Frolova, som arrangerer både dagsturer og lengre opphold i Tsjernobyl.


SKOLE: På skolen ligger det fortsatt skolebøker på enkelte pulter – på russisk. Foto: Noric Ukraine Vis mer

– Hva med selve atomreaktoren, kan man se den?

– Det er ikke mulig å gå inn. Men man kan se ned på den eksploderte reaktoren gjennom sarkofagen den er forseglet med.

Mutert fisk

Sightseeingen omfatter også Prypiat, byen hvor arbeiderne på kjernekraftverket var innlosjert.

– Der er det en dam med muterte kjempefisker som kan spise et helt brød i en svelg, sier Tatjana Frolova til Dagbladet.

– Apropos skadevirkninger, hvor trygt er det å besøke Tsjernobyl?

– Dit vi tar våre turister, er det helt trygt. Men vi slipper ikke inn folk på egenhånd. De er alltid ledsaget av guider.

– Dessuten er det påbudt å gå med lange ermer på overkroppen, shorts og sandaler er forbudt. Du må dessuten ha paraply på grunn av muligheten for støv, sier Frolova.


MONSTERFISK: I området rundt Tjernobyl lever det enkelte monsterfisker, som skal være et resultat av mutasjon etter radioaktiv stråling. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar