Turist-eksplosjonen truer Islands unike natur – vurderer skatt

Turismen er den «nye fisken» på Island og har uten tvil bidratt sterkt til at den lille øynasjonen har klart å gjenreise den nasjonale økonomien etter den voldsomme bank-kollapsen i 2010. Turismen representerer i underkant av ti prosent av brutto nasjonalprodukt.

På bare seks år er turismen til Island femdoblet, og den øker fortsatt. I fjor besøkte over to millioner mennesker sagaøya, hvor det bor 340 000 mennesker og knapt finnes kriminalitet eller terrorfare.

Fortvilte turister banker på hos private for å skaffe seg overnatting, og går på do i private hager

– Økningen er formidabel, sier turistminister Tordis Kolbrun Gylfadottir i et intervju med Sveriges Radio.

For mange?

Tilstrømmingen av overnattende gjester til Island er selvsagt bra rent økonomisk sett, men boomen har også sine klare ulemper. Infrastrukturen er ikke bygget ut i takt med den økende turistveksten, hotellkapasiteten er i perioder sprengt og Airbnb-markedet har eksplodert.

Men aller mest bekymring vekker slitasjen på selve turistgrunnlaget: Den unike naturen på øya.

Innfører kameraovervåking for å begrense turiststrømmen

Derfor vurderer regjeringen nå tiltak for å begrense tilstrømmingen, og øke inntjeningen.

En ny turistskatt er det mest sannsynlige utfallet.

– Vi har en sårbar og unik natur som vi må beskytte. Jeg tror at turistene gjerne vil betale en liten sum som kan bidra til at de kan se og oppleve naturen på bærekraftig vis, sier turistministeren til Sveriges Radio.


UTSATT NATUR: Den voldsomme turistboomen på Island, setter den unike naturen under press. Her fra Den blå lagune. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skatten vil trolig bli på et par hundrelapper per person og kreves inn som en tilleggsavgidt ved kjøp av flybilletter til Island.

Ikke alene

Frykter full kollaps på Mallorca. - Vi vil gå på en smell

Island er slett ikke alene om å oppleve problemer i forbindelse med sterkt økende masseturisme. Både i Barcelona og på Mallorca har det vært store demonstrasjoner der lokalbefolkningen har krevd tiltak for å begrense tilstrømmingen.

I Hellas er det innført en ekstra hotellskatt, Venezia har innført forbud mot store cruise-skip, i Dubrovnik blir gamlebyen stengt etter et visst antall besøkende hver dag, og populære Cinque Terre i Italia vurderer også tiltak for å begrense masseturismen og slitasjen den utgjør på naturen.

Nå må du betale skatt for å feriere i det populære landet
Share Button

Legg igjen en kommentar