Turistene skulle bare ta en «Borat» – ble arrestert av kasakhstansk politi


ORIGINALEN: Sacha Baron Cohen i den legendariske rollen som Borat. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Seks tsjekkiske turister hadde skaffet seg hver sin «Borat-tanga» og ville posere i de mildt sagt minimale lime-grønne badebuksene – «mankinien» – som skuespilleren Sacha Baron Cohen gjorde til et kultplagg i filmen om den mildt sagt hjelpeløse kasakhstanske journalisten Borat.

Tsjekkerne var på ferie i Kasakhstan, Borats fiktive hjemland, da de fikk for seg at de skulle ikle seg Borat-kostymene sine og posere foran et stort skilt i hovedstaden Astana.

På skiltet står det treffende nok – og i store boksaver: «I love Astana».

Følte seg krenket

Men nå har det seg slik at Borat aldri ble i nærheten av like populær i Kasakhstan som i store deler av verden for øvrig. Der mange lo seg skakke av den komiske figuren, følte mange kasakstanere at verden lo av dem, og landet deres. Borat-figuren ble et ømt punkt for Kasakhstan, mange følte at filmen krenket nasjonen deres og satte dem i forlegenhet.

«Borat» tourists arrested in Astana, Kazakhstan for wearing man-kinis, mimicking Sacha Baron Cohen character Borat in the film «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan» https://t.co/CtdXsiTxhepic.twitter.com/adH0YjqVHS

— Award Fun (@awardsfun) 15. november 2017

Filmen ble bannlyst i Kasakhstan og myndighetene truet også med å saksøke Sacha Baron Cohen.

Bøtelagt

Avisa The Guardian skriver at tsjekkerne aldri kom så langt at de fikk tatt bildene sine. Mens de skiftet til Borat-antrekk, sorte parykker inkludert, kom lokalt politi og avbrøt seansen.

Ifølge den lokale nyhetstjenesten informburo.kz (nb: kun på russisk) ble turistene innbragt og senere løslatt etter å fått ei bot på omlag 500 kroner hver for upassende oppførsel.

At Borat fortsatt er kontroversiell i Kasakhstan viser engasjementet på sosiale medier etter episoden i Astana forrige uke. Flere brukere anklaget tsjekkerne for å fornærme landet de var gjester i. Enkelte mente de slapp altfor lett unna og at de i stedet for ei bot burde blitt satt i fengsel.

Feriebyen tilbyr deg over 80 000 kroner i måneden for å skryte av stranda og sola her
Share Button

Legg igjen en kommentar