Ultraortodokse jøder nektet å sitte ved siden av kvinner – flyet ble over en time forsinket

Et fly fra det israelske flyselskapet El Al ble 75 minutter forsinket da det skulle ta av fra John F. Kennedy-flyplassen i New York og fly til Israel forrige uke.

Årsaken var fire ultraortodokse jøder som nektet å innta sine tildelte seteplasser fordi de da ville havne ved siden av kvinner, skriver den israelske avisa The Times of Israel.

De ultraortodokse jødene skal også ha nektet å diskutere problemet med besetningen i kabinen – fordi disse var kvinner.

Khen Rotem, en av passasjerene på den aktuelle flyvningen, forteller at de fire nektet å innta plassene sine da de oppdaget at de ville havne ved siden av kvinnelige medpassasjerer. En av de fire skal ha gått om bord i flyet, og nedover midtgangen med øynene lukket, angivelig for å unngå å se på kvinner.

«Diplomatisk prosess»

– Mannskapet forsøkte å løse problemet. Men det gikk ikke. De kvinnelige flyvertene måtte vike plass for menn. Ultraortodokse er ikke klare for å snakke med, ikke en gang se på, kvinnelige flyverter, skrev Rotem på Facebook-siden sin fredag.

Posten fikk 13 000 likes, nesten 5000 delinger og flere tusen kommentarer i løpet av helga.

El Al flight from N.Y. delayed ‘after ultra-Orthodox men refuse to sit next to women’

Selfish deluded sexist fucks

Kick them off the plane. Make them go by shipping containerhttps://t.co/9zSpaF1KF9

— Big Sigh (@e1ais) 24. juni 2018

– Alle mennene i mannskapet, med unntak av kapteinen, holder på med dette problemet nå i stedet for å forberede flyet for avgang, skrev Rotem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for trusler om at de fire måtte forlate flyet om de ikke inntok sine tildelte seter, gikk mannskapet til slutt med på å flytte på flere kvinner, noe Rotem kaller «en lang og diplomatisk prosess».

Omsider – 75 minutter forsinket – kunne flyet ta av. Men Rotem var ikke fornøyd.

Ba om svar

Han henvendte seg til flyselskapet med et spørsmål om det var enhver passasjers rett til å kreve andre seteplasser om de på forhånd tildelte ikke passer overens med vedkommendes personlige velbehag eller religiøse tro.

– Eller er dette forbeholdt et lite segment av reisende, spurte Rotem.

Han fikk svar.

Nektet å forlate flyet - da satte kapteinen på full kulde

– All diskriminering av passasjerer er strengt forbudt. El Als mannskap gjør alt de kan for å yte best mulig service til et bredt spekter av passasjerer med forskjellige ønsker og behov, sier flyselskapet i en uttalelse.

Samtidig beklaget El Al for ulemper forsinkelsen hadde medført.

Det er ikke første gang noe lignende har skjedd. Og i 2017 slo en rettsinstans i Jerusalem fast at El Al ikke kan tvinge kvinner til å bytte plass etter krav om dette fra ultraortodokse menn. Dette er både ulovlig og diskriminerende, slo Jerusalem Magistrate’s Court fast.

Siste fly har lettet fra «verdens tommeste flyplass»
Share Button

Legg igjen en kommentar